A Biztonsági Tanács elé kerül a Goldstone-jelentés

InfoRádió / MTI
2009. november 7. 10:16
A Biztonsági Tanács elé terjeszti a csaknem egy évvel ezelőtti gázai konfliktusban elkövetett állítólagos háborús bűncselekményeket taglaló, úgynevezett Goldstone-jelentést az ENSZ főtitkára.

A világszervezet közgyűlése csütörtökön határozatban szólította fel Ban Ki Munt, hogy a dokumentumot vigye a Biztonsági Tanács elé, holott a szervezet 5 állandó, vétójoggal rendelkező tagja közül egyik sem akarja, hogy a testület is foglalkozzon vele.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezetésével az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megbízásából készített 575 oldalas jelentés szerint az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek egyaránt követtek el háborús bűnöket az év elején a Gázai övezetben lezajlott offenzíva idején, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli halt meg.

A Goldstone-jelentés szerint Izrael aránytalanul nagy erőt vetett be a gázai övezeti offenzívában; többször civileket vett célba a katonai objektumok helyett.

A jelentés készítői a palesztin fegyveres csoportoknak és a Hamásznak is felróják, hogy szándékosan támadtak izraeli civileket a három hétig tartó fegyveres konfliktusban.