Olyan atomtechnológiával kísérletezik Irán, amelynek a létezése is titok

InfoRádió / MTI
2009. november 6. 07:20
Iráni tudósok atomtöltetekben használatos, fejlett technológiájú szerkezettel folytattak kísérleteket, legalábbis erre vallanak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által gyűjtött bizonyítékok - írta a pénteki The Guardian. Közben Izrael azzal vádolja Iránt, hogy kijátszva az ENSZ fegyverszállítási embargóját, fegyverekkel próbálta ellátni a libanoni síita Hezbollah szervezetet.

A vezető baloldali brit napilap diplomáciai forrásokból származó értesülése szerint az úgynevezett kétpontos implóziós szerkezetről van szó, amely lehetővé teszi kisebb átmérőjű, egyszerűbb, rakétára könnyebben felszerelhető nukleáris robbanótöltetek kialakítását.

Jóllehet a technológiát az atomhatalmak már jó ideje alkalmazzák, hivatalosan a létezése is titok - olvasható a The Guardian írásában, amely szerint a NAÜ már magyarázatot kért az általa sejtett kísérletekről Teherántól.

A lap szerint abból a dossziéból, amelyet az ügynökség állított össze az iráni atomfegyver-fejlesztésre utaló értesülésekről, egyes részletek már korábban is nyilvánosságra kerültek. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy a dosszié olyan dokumentációkat is tartalmaz, amelyek e fejlett atomtöltet-technológiáról szólnak - olvasható a cikkben.

Az újságnak egy név nélkül idézett, az iráni atomprogramot "jól ismerő" nyugati szakértő azt mondta: felmerül a kérdés, hogy ezt a technológiát ki adta át az irániaknak.

Washington és London attól tart, hogy ha december végéig nem sikerül a feszültséget legalább átmenetileg oldó egyezségre jutni Teheránnal, Izrael "beindíthatja" az iráni atomfejlesztés visszavetésére kidolgozott katonai beavatkozási terveket, aminek beláthatatlan következményei lehetnének a közel-keleti térségben - írta a pénteki The Guardian.

A lap szerint Irán annyit elismert, hogy végzett mikro-másodpercnyi időre szinkronizált, többszörös nagy erejű detonációs kísérleteket, de azt állította, hogy ezeknek polgári céljuk volt. Nyugati szakértők szerint azonban az ilyen kísérleteknek nincs polgári célokkal magyarázható alkalmazásuk, viszont az összehangolt detonációs eljárás az atomfegyver-technológiában jól ismert: e detonációk préselik össze a töltetek magvát a kritikus tömeg eléréséig - olvasható a The Guardian cikkében.

Izrael aggódik


Izrael azzal vádolja Iránt, hogy kijátszva az ENSZ fegyverszállítási embargóját, fegyverekkel próbálta ellátni a libanoni síita Hezbollah szervezetet.

Gabriela Salev izraeli ENSZ-nagykövet az ENSZ-főtitkárnak küldött levelében közli, hogy Iránból származnak azok a fegyverek, amelyeket egy teherhajón foglaltak le szerdán izraeli kommandósok a nyílt tengeren, Izrael partjaitól mintegy 150 kilométerre. Salev felhívja a figyelmet arra, hogy effajta fegyverszállítások veszélyt jelentenek a térség békéjére és biztonságára nézve, továbbá a nemzetközi kötelezettségvállalások megsértését jelentik Irán részéről.

A mintegy 300 tonnás fegyverrakomány 40 konténerbe rejtve lapult a fedélzeten lévő összesen 600 hajókonténer között. A konténerszállító hajón az izraeli hatóságok több mint háromezer föld-föld rakétát, néhány ezer aknavetőgránátot és nagy kaliberű tüzérségi fegyverekhez való lövedéket, valamint hátrasiklás nélküli lövegeket, aknavetőket, gránátvetőket, kézigránátokat, géppisztolyokat és hozzájuk való lőszereket találtak.

Az izraeli ENSZ-nagykövet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vizsgálja ki az esetet, és tegye meg a megfelelő lépéseket válaszul az embargó megsértésére.

Az ENSZ BT 2007 márciusában vezetett be fegyverszállítási tilalmat Irán ellen, amiért nem volt hajlandó véget vetni az urándúsításnak, és adatokat szolgáltatni atomprogramjáról.