Kim Dzsong Il átverte Bill Clintont?

InfoRádió / MTI
2009. november 6. 07:50
Bill Clinton volt amerikai elnök augusztusi észak-koreai útján talán nem is az ország igazi vezetőjével, hanem annak egy tökéletes hasonmásával, egy ál-Kim Dzsong Illel találkozott - írta egy japán szakértő véleménye alapján a Christian Science Monitor című amerikai lap.

Sigemur Tosimicu japán író szerint Clintont - aki két elfogott amerikai újságíró szabadon engedéséről egyeztetett Phenjanban - valójában egy ügyes észak-koreai színész fogadta.

Az újság szerint több nyugati szakértő úgy vélekedik, hogy az észak-koreai kommunista vezetés alteregókat használ a nagy vezér megrendült egészségi állapotának eltitkolására.

Elemzők szerint a Phenjan által Kim Dzsong Ilről közölt fotók egy része nem a vezetőt, hanem valamelyik hasonmását ábrázolják. A vezető idén állítólag 122 vidéki utazást tett országában, gyárakba, kulturális eseményekre, katonai bázisokra és sok egyéb helyre látogatott el. A csalást emlegető megfigyelők szerint Kim Dzsong Il már túl beteg ahhoz, hogy maga utazzon el ilyen látogatásokra.

A Christian Science Monitor szerint a hasonmások alkalmazása egyáltalán nem bizonyított, de több észak-koreai menekült azt állítja, Kim Dzsong Ilnek több "helyettese" is van.

Nem kizárható mindenesetre, hogy a vezér - akárcsak Szaddám Huszein volt iraki elnök a 2003-as amerikai invázió előtt - biztonsági okokból egy vagy több alteregóval dolgozik. Az észak-koreai vezetőnek, aki feltehetően annak előkészítésével van elfoglalva, hogy legkisebb fiát jövőre hatalomra segítse, talán nincs is ideje sok vidéki utazgatásra.

Dél-Koreában a Kim Dzsong Ilre hasonlító emberek közül többen színészi karriert csináltak: nagy a kereslet rájuk a televíziós showműsorokban, éjszakai klubokban, filmekben és színházakban. Az észak-koreai vezető alakja jellegzetes magasra fésült frizurájával, emelt talpú cipőjével és pocakjával rendszeres szereplője a dél-koreai szatirikus műsoroknak évek óta, jóllehet az igazi Kim Dzsong Il azután, hogy tavaly augusztusban valószínűleg agyvérzést kapott, hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől.

Nyugati elemzők meg vannak győződve, hogy az észak-koreai propagandagépezet, amely futószalagon gyártja az olyan fotókat, amelyeken a szeretett vezér kicsattanó egészségnek örvend, színészeket használ. Kim Dzsong Il állapotát illetően a tokiói Vaszeda Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat oktató Sigemur Tosimicu író megy a legmesszebbre, azt állítja, a hosszú évek óta betegeskedő kommunista vezér talán már nincs is élők sorában.