Pánik van, vakcina nincs Ukrajnában - de drágul a fokhagyma

Infostart
2009. november 4. 16:30
Vakcina nincs, pánik azonban van Ukrajnában az új- és a szezonális influenza terjedése miatt. A járvány éppen az elnökválasztási kampány alatt érte el az országot, a politikusok pedig gyakran teszik kampányuk eszközévé a híreket, így senki sem tudhatja biztosan, melyek a hiteles információk - mondta az InfoRádiónak a Kárpáti Igaz Szó című napilap munkatársa. Magyar Tímea a legfrissebb járványügyi adatok mellett arról is beszámolt, miért emelkedett a fokhagyma ára a háromszorosára egyik napról a másikra.

Ukrajnában igen ellentmondásos híreket kap a lakosság az újinfluenza-vírusról. Az biztos, hogy járvány van, de hogy ez súlyosnak tekinthető-e, arra nincs egyértelmű válasz - mondta a Kárpáti Igaz Szó című napilap munkatársa az InfoRádióban.

Julia Timosenko miniszterelnök szerint nincs ok a pánikra, hiszen az idei járvány megfelel a korábbi években tapasztaltaknak. Idén ugyanis az év első 9 hónapjában 3822 beteg halt meg influenzában vagy heveny légúti fertőzésben, míg például 2007 azonos időszakában 4720-an veszítették életüket ilyen betegségekben.

Idén azonban két hónappal korábban kezdődött a járvány a szokásosnál, nagyobb megbetegedési hullámot azonban a kárpátaljai egészségügyi hatóság nem észlelt - közölte Magyar Tímea.

Az ország egészségügyi minisztériumának holnapján az olvasható, hogy eddig majdnem 480 ezer ember betegedett meg idén vírusos légúti megbetegedésben vagy influenzában ebben a szezonban. Csak az elmúlt 24 órában 148 ezerrel nőtt a betegek száma. 24 ezer beteget kezelnek kórházban, közöttük 60 várandós nőt.

A hatóságok ajánlása szerint a betegség megelőzhető a megfelelő higiéniai előírások betartásával, azaz rendszeres szellőztetéssel vagy gyakori kézmosással. Más lehetőség közvetlenül nem is igen áll a lakosság rendelkezésére, oltás ugyanis Ukrajnában nincs. Kettőt ugyan elkezdtek tesztelni a hatóságok, de ez a munka legalább két hónapig tart, akkor pedig már lehet, hogy szükség sem lesz az oltóanyagra.

A gyógyszertárak nem állnak a helyzet magaslatán

Pánik azonban van, főleg azért mert a politika szítja ezt az elnökválasztási kampányban. Kijevi pszichológusok szerint a mostani járvány egyetlen sajátossága az, hogy választási kampányidőszakra esik, amikor az ellenzék minden lehetőséget megragad arra, hogy a kormányt hibáztassa a helyzet nem megfelelő kezeléséért.Eközben a gyógyszertárakban nem áll rendelkezésre sem elegendő szájmaszk, szem antivirális szerek. A Tamiflu készítmény - az egyetlen gyógyszer, amellyel Ukrajnában kezelni tudják a betegséget - a patikákban nem kapható, a visszaélések elkerülése érdekében egyedül a kórházakba szállítottak a készítményből, ahol azonban a rászorulók ingyen kaphatnak a gyógyszerből.

Mindezt leginkább az ország gazdasága, például az idegenforgalom sínyli meg. Sokan vannak például, akik, ha a határra érve meglátják a szájmaszkos határőröket, inkább visszafordulnak.

Háromszorosára emelkedett a fokhagyma ára

A pániknak azonban haszonélvezői is vannak, például a kereskedők. Mivel gyógyszer nincs, az emberek a népi gyógymódhoz nyúlnak, ezt pedig a zöldségesek kihasználják. Egyik napról a másikra háromszorosára emelkedett például a fokhagyma ára, a citromé pedig majdnem kétszeresére.

Egy ungvári szálloda éttermében már úgynevezett vírusölő menüt is felszolgálnak, amely vöröshagymából, fokhagymából, valamint savanyú káposztából áll, mellé pedig erős ukrán paprikás vodkát kínálnak.

A betegség gyors terjedésének elkerülése érdekében továbbra is tilos tömegrendezvényeket tartani az országban. Az sem ritka, hogy egy üzletbe nem engedik be a vásárlót, ha nincs rajta szájmaszk.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást