eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Irán bizottságot állítana fel

Irán szakértői bizottság létrehozását javasolja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, hogy megvizsgálhassák az iráni uránium dúsításáról és cseréjéről szóló nemzetközi ajánlatot. Erről Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter számolt be.

Az amerikai-orosz-francia ajánlat lényege az, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészletének háromnegyedét Oroszországba szállítanák, és az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának kutatóreaktorban felhasználható fűtőelemeket, amelyekből Teherán orvosi izotópot állíthatna elő.

A megállapodás révén Irán alacsony, 5 százalékos dúsítású urániumkészlete olyan szintre apadna, amely már nem elegendő egy atomtöltet előállításához szükséges, 90 százalékosra dúsított uránium előállításához. Befolyásos iráni törvényhozók szombaton még elutasították a nemzetközi ajánlatot, ezért a külügyminiszter mostani bejelentését a teheráni álláspont enyhüléseként lehet értelmezni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×