Honecker özvegye még hisz a szocializmus visszatérésében

InfoRádió / MTI
2009. október 30. 21:00
A berlini fal leomlása után húsz évvel Erich Honecker egykori keletnémet kommunista vezető özvegye, Margot még mindig hisz a szocializmus visszatérésében - derül ki egy interjúból, amelyet a német televízióban vetítettek le.

"A szocializmus él" - mondta Margot Honecker. "Miért pont Németországot kerülné el?" - tette hozzá tömören. Erich Honecker 82 éves özvegye - aki 26 éven át volt az NDK oktatási minisztere - továbbra is úgy véli, hogy a Fal leomlása nem fordulat, hanem árulás volt.

A hajszíne és vezetési stílusa miatt "lila boszorkányként" emlegetett Margot Honecker a mai napig Chilében él - a Honecker házaspár 1992-ben menekült a dél-amerikai országba - és Németország újraegyesítése óta csak nagyon ritkán tűnik fel a médiában. "Nem bírom a sajtó állandó bírálatait az egykori NDK állampolgáraival szemben" - indokolta szerepléseinek alacsony számát az ARD német közszolgálati adó Santiagóba látogató riporterének Margot Honecker, aki férje 1994-ben bekövetkezett halála után a mai napig nyugdíjat kap a német államtól.