Gyengült a németek jövőbe vetett hite

Infostart
2009. október 27. 13:20
Németországban váratlanul gyengült a fogyasztók jövőbe vetett bizalma. A novemberre várható kilátásokat illetően a hangulatmutató 0,2 ponttal esett vissza, pedig az elemzők az év eleje óta tartó töretlen bizalomból kiindulva arra számítottak, hogy a következő hónapban a bizalom fokmérője eléri a 4,5 pontot is.

Elemzők szerint a konzervatív-liberális koalíció kormányra kerülésétől sokan tartanak, mert úgy vélik, hogy az új kabinet inkább a nagytőke és nem az alkalmazottak érdekeit fogja szem előtt tartani.

Az aggodalmakat elvben alaptalanná teszi a tervezett adócsökkentést, mégis a nürnbergi GfK piackutató intézet legfrissebb kimutatása szerint a fogyasztók borúlátással tekintenek a jövőbe, ugyanis a hangulati mutató az októberi 4,2 pontról négyre esett vissza.

Noha a válaszadók többsége meg van győződve arról, hogy Angela Merkel vezetésével a gazdaság javulni fog, a saját jövedelmi kilátásaikat rosszabbodni látják az emberek: ez a részmutató bő három ponttal 12,9 pontra csökkent, azaz egyre kevesebben bíznak jövedelmük növekedésében. Ezek után nem véletlen, hogy a vásárlási hajlandóság részmutatója is 36-ról 26 pontra zuhant.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást