A politikusok ellen fordult a nép haragja

Infostart
2009. október 27. 09:10
Irakban egy al-Kaidához közeli szervezet vállalta a 155 ember halálát okozó vasárnapi robbantásokért a felelősséget. A polgárok haragja azonban egyre inkább a politikusok ellen fordul.

A nyugati inváziót követő háború évei után az irakiak még mindig halottaikat siratják, de most már saját kormányukra dühösek. A hétvégi dupla öngyilkos merénylet 2007 óta a legbrutálisabb támadás volt polgári lakosok ellen. A sokkot csak fokozza, hogy a 155 halott között volt egy óvodai buszon ülő 24 gyerek is.

A busz a robbanás idején éppen az igazságügyi minisztérium épülete mellett hajtott el, amely az egyik célpont volt.

Bagdadban azóta megerősített őrség vigyázza a kormányépületeket, és a környékbeli utcákat lezárták, mert hírszerzési információk szerint további közintézmények ellen akarnak támadásokat végrehajtani.

Az intézkedések azonban nem nyugtatják meg az irakiakat. Az egyik áldozat bátyja például azt mondta az AP-nek: "Maliki miniszterelnök állandóak a mellét veri a tévében, hogy javult a biztonsági helyzet, de miért nem jön ide és nézi meg a pusztítást?" A gyilkos merényletek kétségessé teszik, hogy az irakiak újraválasztják-e a kormányfőt.

Az időközben megindult vizsgálat szerint a két kisbusz átjuthatott a biztonsági ellenőrzőpontokon; a nagyobb jármű belsejét és motorterét átalakították, hogy bele tudják tenni az egy tonnányi robbanóanyagot. Kedden reggel az al-Kaidához közeli Iraki iszlám állam nevű szervezet vállalta a felelősséget, amely honlapján azt írta: "mártírjai" "a hitetlenek fészkét" támadták.

Az amerikai katonák, akik már csak iraki kérésre léphetnek be a városokba, most az irakiakkal együtt razziákat tartottak Bagdadban, valamint az északi Kirkukban és Moszulban, ahonnan feltételezések szerint segítették a robbantókat. Az egész országban hajtóvadászat folyik az elkövetők társai után és eddig több, mint 80 embert tartóztattak le, akikről a hatóságok azt mondják, hogy közük lehet a tömeggyilkossághoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást