Legalább ezer ember tűnt el a zavargások után

Infostart
2009. október 21. 08:56
Legalább ezer ember hollétéről kér információt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet a kínai hatóságoktól. Valamennyien a júliusi, hszincsiangi zavargások után tűntek el; az ujgur férfiakat a biztonsági erők fogták el, nem tájékoztatva a sorsukról a hozzátartozókat. A zavargások során 197 ember halt meg és 1600 megsérült.

A New York-i székhelyű szervezet szerdán tette közzé szemtanúkra hivatkozó jelentését. Azt írta: a rendőrök magánlakásokba és hivatalokba hatoltak be, és elfogató parancs, illetve indoklás nélkül vittek el férfiakat.

A HRW 43 ember eltűnéséről számolt be. Brad Adams, a szervezet ázsiai igazgatója szerint azonban ezek az esetek valószínűleg csak a "jéghegy csúcsát" képezik.

Egyetlen megkérdezett han nemzetiségű kínai sem mondta azt, hogy elvitték hozzátartozóját, de a HRW szerint nem kizárt, hogy a hatósági intézkedések a hanokat is érintették.

A 44 oldalas jelentés emlékeztet arra is, hogy a hatóságok gyakran egymásnak ellentmondó közleményeket adtak ki azzal kapcsolatban, hogy hány embert vettek egyáltalán őrizetbe, és hasonlóan ellentmondásosak az Új Kína hírügynökség jelentései is.