Valószínűleg lesz második elnökválasztási forduló Afganisztánban

InfoRádió / MTI
2009. október 16. 06:49
Valószínűleg második fordulót írnak ki a csalások gyanúja által beárnyékolt afganisztáni elnökválasztáson az ország washingtoni nagykövete szerint.

Szaid Tajib Dzsavad ennek lehetőségéről helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban tartott előadásában, illetve utána az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva beszélt.

A diplomata az első Hamid Karzai hivatalban lévő afgán államfő környezetéből, aki nyíltan utal arra, hogy Abdullah Abdullah volt külügyminiszter - Karzai kihívója - elegendő számú szavazatot szerezhetett ahhoz, hogy második fordulóra kényszerítse az elnököt. A nagykövet mindazonáltal azt állította, hogy erre vonatkozóan nem kapott konkrét tájékoztatást az afgán hatóságoktól.

Az augusztusi elnökválasztás hivatalos végeredményét máig nem tették közzé. A nem hivatalos eredmény szerint Karzai a szavazatok 56,4 százalékát szerezte meg - vagyis első fordulós győzelmet aratott -, Abdullah pedig a 27,8 százalékát.

A választási megfigyelők szerint a voksoláson tömeges csalásokat követtek el Karzai javára.

Az Európai Unió megfigyelői szerint a leadott szavazatok közül nagyjából másfél millió esetében áll fenn a csalás gyanúja. Ezek túlnyomó többségén - körülbelül 1,1 millió szavazólapon - Karzai neve szerepel, másik 300 ezren pedig a volt külügyminiszteré.

A gyanús szavazatok újraszámlálását már megkezdték, s a választási bizottság várhatóan napokon belül közzéteszi a végeredményt, amely vagy Karzai első fordulós győzelmét, vagy a második forduló kiírását jelentheti Karzai és Abdullah részvételével.