Idén nem lesz szlovák-magyar akadémiai tanácskozás a nyelvtörvényről

Infostart
2009. október 16. 12:40
Nem lesz szlovák-magyar közös nyelvtudományi tanácskozás a nyelvtörvényről, mert a Szlovák Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete visszautasította az MTA Nyelvtudományi Intézetének kezdeményezését. A kifogásuk a sajtó jelenléte volt.

A Szlovák Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete a sajtó jelenléte nélkül tárgyalná meg a szlovák államnyelvtörvény kérdését a magyar kollégákkal - mondta el az InfoRádióban az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója.

Kenesei István hozzátette: a szlovákok ugyanakkor azt javasolták, hogy a jogszabályt jövőre, szélesebb körben vitassák meg a felek.

Az intézet igazgatója hozzátette: a kezdeményezésük célja az volt, hogy bemutassák, a két ország tudósai szót tudnak érteni egymással. Emellett kíváncsiak voltak a szlovák fél érveire, mert ezekből eddig nem sokat hallottak.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete azután kezdeményezett kétoldalú párbeszédet a nyelvészek között, hogy az európai nyelvhasználati szabályozásokról szóló, szeptember 19-én Hollandiában rendezett nemzetközi konferencián egyetlen szlovák résztvevő sem jelent meg az ismételt meghívások ellenére.

A korábbi megegyezés szerint nyelvészek, történészek és jogászok tartottak volna előadást egy "kétfordulós" nyilvános vitán - először Pozsonyban, majd Budapesten - a két ország szakmai közönsége előtt.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást