"A mobiltelefonján beszélt, miközben lőtt az emberekre"

Infostart
2009. október 16. 12:00
Pakisztánban megkezdődött azoknak a gyanúsítottaknak a kihallgatása, akiket a csütörtöki, tripla kommandós támadások után fogtak el. Szélsőségesek három kormánylétesítményt rohantak le, és a tűzharcban 40 ember halt meg. A militánsok azt akarták jelezni, hogy a rejtekhelyeiktől távol is le tudnak csapni.

A csütörtöki, lahore-i támadások új fejezetet nyitottak Pakisztán és az iszlamista militánsok háborújában. A módszer immár nem az öngyilkos merénylet, hanem az öngyilkos kommandós akció volt. Állig felfegyverzett militánsok rohantak le rendőrségi és katonai kiképzőközpontokat, lőttek agyon embereket vagy dobtak gránátokat közéjük, és amikor megsebesítették vagy beszorították őket, felrobbantották magukat. Az éjszaka folyamán a hatóságok többtucat embert fogtak el, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítették az akciókat.

A liberális kultúrájáról ismert Lahore elleni támadás 40 halottjával összesen 160-ra emelkedett az elmúlt 11 nap halálos áldozatainak száma.

Mindez akkor történt, amikor a kormány jelezte, hogy lecsap az egyik, Afganisztánnal határos körzetre, ahol a pakisztáni tálibok rejtőznek. Az akciókkal a militánsok visszajeleztek: a kormány ellenőrzése alatt álló területeken is vannak híveik és képesek sokkoló támadásokat megszervezni.

A mostani támadások túlélői azt mondták, hogy az egyenruhában érkező és halálra kész támadók nagyon jól képzettek voltak és maximális pusztítást akartak okozni. "Egyikük beszélt a mobiltelefonján, miközben emberekre lőtt" - mesélte az egyik sebesült. Egy másik azt állította: a támadók parancsnoka azt mondta: mindenkit meg kell ölni, "mert ezek hitetlenek".

Közben Barack Obama amerikai elnök hatalmas segélycsomagot hagyott jóvá, amely hét és félmilliárd dollárral támogatja Pakisztánban iskolák, utak és a demokratikus intézmények építését, de a pénzből a militáns szervezetek gyengítésére is költenének. Pakisztánban azonban sokan az ország belügyeibe való beavatkozásként értékelik a lépést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást