Büntetésekkel fenyegetik a francia vendéglátósokat

Infostart
2009. október 15. 19:20
Retorziókkal fenyegette meg a francia kereskedelmi államtitkár azokat a vendéglátósokat, akik a nyári áfacsökkentést nem építik be áraikba úgy, ahogyan azt a szakma képviselői a kormánynak megígérték, és két hónapot adott a vállalások teljesítésére.

 Hervé Novelli ezt az étterem és kávézótulajdonosokat tömörítő szervezetek vezetői előtt jelentette be, akiket váratlanul konzultációra hívott, mivel a francia Statisztikai Hivatal által a napokban közzétett adatokból kiderült: az éttermi árak júliusban 1,3 százalékkal, augusztusban pedig mindössze 0,2 százalékkal csökkentek, holott a szakma és a kormány képviselői által még áprilisban aláírt megállapodás szerint az árak átlagos mérséklődésének el kellett volna érnie a 3 százalékot.

Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, a francia kormány július 1-jétől a korábbi 19,6 százalékról 5,5-re csökkentette az éttermi vendéglátás áfáját, a vendéglátósok pedig cserében azt ígérték, hogy azt teljes egészében beépítik az áraikba. Ami elvileg azt jelentené, hogy nyár óta a leggyakrabban fogyasztott ételekért, az üdítőkért, az ásványvízért, a kávéért és a teaért 11,8 százakkal kevesebbet számláznak a fogyasztóknak.

A gyakorlatban a helyzet azonban teljesen másként fest. A Statisztikai Hivatal jelentésének közzététele óta a szakmai képviseletek is megerősítették, hogy alig minden második tulajdonos teljesítette a nyári vállalást, és az eddigi adatokból az is kiderül, hogy az áfacsökkentés főleg a nagy étteremláncoknál hozta meg az árak elvárt mérséklődését.

Lényegesen nagyobb és gyorsabb lépéseket várunk a szakmától - hangsúlyozta szerdán a kereskedelmi államtitkár, hozzátéve, hogy amennyiben a vendéglátósok két hónapon belül nem teljesítik vállalásaikat, úgy abból a kormány "levonja az összes szükséges következtetést". És bár konkrétum nem hangzott el, a villámmegbeszélésről távozó egyik tulajdonosi szervezet képviselője azt mondta a sajtónak, a hangsúlyokból ítélve ez akár a korábbi áfaszint visszaállítását is jelentheti.

A fentiek mellett a szakma két másik vállalásáról, a két év alatti negyvenezer új munkahely létrehozásáról, valamint a vendéglátóipari dolgozók bérének megemeléséről is szó esett. Ez utóbbi kapcsán a kormány bekeményítését mutatja, hogy Hervé Novelli azt mondta: az érintett feleknek nem év végig kell megállapodást kötniük a témában, ahogyan azt korábban előirányozták, hanem legkésőbb november 30-áig. Ha ez nem történik meg, úgy a kormány jogszabályban dönt majd az ügyben.

Az eddig megjelent hírek szerint e kérdésben az verte ki a biztosítékot, hogy a vendéglátósok egy olyan megállapodást próbálnak elfogadtatni a szakszervezetekkel, amely szerint a minimális bruttó órabért nevetségesen alacsony mértékben, mindössze nyolc eurócenttel, mai árfolyamon mintegy huszonegy forinttal emelnék meg. A dokumentumot eddig csupán két törpe érdekvédelmi szervezettel sikerült aláíratniuk, a nagyobbak viszont mereven elzárkóznak tőle.

Hervé Novelli mindezek mellett az is bejelentette, hogy december 15-én ül össze az a bizottság, amely az áfacsökkentés hatásait fogja megvizsgálni, és amely megállapítja, hogy a lépés "sikeres volt-e vagy sem". Ami szintén a bekeményítés jele, az államtitkár ugyanis két napja még azt mondta, az első részletes jelentést jövő januárban fogják megvitatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást