Vette az egyik akadályt Obama egészségügyi reformcsomagja

Infostart
2009. október 14. 10:40
Egy lázadó republikánus szenátor szavazatával 14-9 arányban elfogadta a pénzügyi bizottság Barack Obama sokat bírált egészségügyi tervét, amely több millió biztosítás nélküli lakosra terjesztené ki az ellátást. A törvényjavaslat a patthelyzet után végszavazásra kerülhet, ám továbbra is támadják jobbról is, balról is.

Ha Antikrisztusnak nem is, de fekete Hitlernek beállította a reform ellen tüntetők egy része Barack Obama elnököt egészségügyi reformja miatt. Míg a jobboldal azért zúdított össztüzet a programra, mert a "szocializmus" rémét vélte felsejleni a nagyobb szolidaritásra épülő egészségügyi csomagban, a baloldal egy része nem akarta feláldozni az állami egészségbiztosító tervét.

Többhetes patthelyzetnek vetett most vége Olympia Snowe, maine-i szenátor, aki republikánus társaival szemben megszavazta Obama reformcsomagját. A terv így most kikerülhet a Szenátus pénzügyi bizottságából és esély van rá, hogy Obama még az idén megkapja azt, amire annyi mindent tett fel: a Képviselőház és a Szenátus megszavazhatja az egészségügyi reformot.

Az eredeti elképzelést közben azonban alaposan átgyúrták - nem kis részben egy konzervatív demokrata, a szenátusi pénzügyi bizottság elnöke, Max Baucus irányításával. A kompromisszumos elképzelést a szenátusi voks után szinte azonnal elkezdték bírálni a szakszervezetek és a munkaadók is. Obama azonban már most tovább jutott, mint 1994-ben a Clinton-házaspár - jegyezte meg az AP a korábbi, nagy egészségügyi reformcsomagra emlékezve.

Az amerikai törvényhozói rendszer miatt a szenátusi nagyszavazás előtt a demokrata többség még beemelheti az állami egészségbiztosítóról szóló elemet a csomagba - ha úgy érzi, hogy meglesz a 60 szavazatnyi többség ahhoz, hogy átmenjen a törvény. Ha nem sikerül elég szenátort az ügy mellé állítani, akkor azonban feláldozhatják az ötletet.

Obama bírálóinak abban igazuk van, hogy az állam a tervvel keményen beleszólna a bizniszbe: megtiltanák a magánbiztosítóknak, hogy életkor vagy családi állapot alapján magasabb díjakat szedjenek, vagy megtagadják a biztosítást a már beteg emberektől.

Félelmet gerjeszt az, hogy a pluszpénzt az idősek ellátását biztosító Medicare programból vonnák el a hatékonyság növelésével, bár Obama azt állítja: az idősek ellátása nem csorbulna. A bírálók attól is félnek, hogy a biztosítottak körének kiterjesztésével növekszenek majd az adók, az állam vérszemet kap és egyre jobban akarja majd ellenőrizni a rendszert.