Nagyszeben polgármestere lehet a következő román kormányfő

Infostart
2009. október 14. 08:10
Klaus Johannis, Nagyszeben német nemzetiségű polgármestere lehet Románia következő miniszterelnöke. Ez körvonalazódott az Emil Boc vezette jobboldali kormány bukása utáni keddi politikai egyeztetéseken.

Romániában jószerével még ki sem hűlt Emil Boc széke a miniszterelnök keddi menesztése után, máris körvonalazódni látszik a megoldás. Az első jelek szerint a parlament többsége támogatja azt a javaslatot, hogy Klaus Johannist, Nagyszeben német nemzetiségű polgármesterét kérjék fel egy politikailag nem elkötelezett kormány megalakítására, mely a november végi államelnök-választásig intézi az ország ügyeit.

Johannist a Nemzeti Liberális Párt javasolta a feladatra, a polgármester pedig egyelőre annyit mondott: lehet tárgyalni róla.

Traian Bãsescu államfő értékelése szerint a kormány megbuktatása azt jelzi, hogy a pártok az elnökválasztási kampányérdekeiket az ország érdekei fölé helyezték. Az államfő már egy órával a parlamenti bizalmatlansági szavazás eredményhirdetése után elkezdte az egyeztetéseket a pártokkal. Ezeken, illetve a pártok egymás közötti tanácskozásain körvonalazódott a nagyszebeni polgármesterre épített megoldás.

Klaus Johannist ugyan függetlenként vették számba, de ez a besorolás csak annyiban igaz, hogy a polgármester igyekezett egyenlő távolságot tartani a román pártoktól. Õ ugyanis 2002 óta a romániai német kisebbséget képviselő Német Demokrata Fórum elnöki tisztségét tölti be.

Tavaly immár a harmadik polgármesteri mandátumát szerezte meg Nagyszebenben, és tevékenysége annyira elismert, hogy nemcsak a városban, hanem Szeben megyében is a Német Demokrata Fórum kapta a legtöbb szavazott az önkormányzati választásokon. Ez azért meglepő, mert a szászok tömeges elvándorlása után a német kisebbség aránya másfél százalékra apadt a megyében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást