Macedónia startra készen az unió felé

Infostart
2009. október 14. 17:08
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy induljanak meg az uniós csatlakozási tárgyalások Macedóniával. A testület a szokásos nyári bővítési jelentésében azt írja, hogy Horvátország jövőre lezárhatja a tárgyalásokat, és a legtöbb nyugat-balkáni ország vízummentes¬séget kaphat az EU-ba.

Az Európai Unió elkötelezett a Nyugat-Balkán és Törökország európai jövője mellett --- mondta a bővítési jelentést bemutatva az Európai Bizottság bővítési biztosa. A finn Olli Rehn elmondta, Macedónia négy évnyi tagjelölti státusz után előreléphet.

"Úgy döntöttünk, hogy meg lehet nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával. A balkáni ország meggyőző lépéseket tett, és kinyilvánította egyértelmű akaratát a kulcsfontosságú reformok végrehajtására. A Bizottság úgy látja, hogy Macedónia teljesíti a csatlakozás alapját jelentő koppenhágai kritériumokat" - fogalmazott Olli Rehn.

A bizottság üdvözli, hogy a közeljövőben politikai megállapodás született Szlovénia és Horvátország között az évek óta húzódó határrendezés ügyében. A korábbi jelentések arról szóltak, hogy már idén lezárulnak a horvát csatlakozási tárgyalások, ami 2010-es csatlakozást feltételez. Ez később úgy tűnt, hogy évekre elhúzódik, de most jobb a helyzet horvát szempontból - mondta Olli Rehn.

Hozzátette: Horvátország célegyenesbe került, négyéves intenzív csatlakozási tárgyalások után. Zágrábnak ugyanakkor fel kell gyorsítania és intenzívvé kell tennie a reformjait, főként az igazságszolgáltatás átalakítását. Emellett a korrupció és a szervezett bűnözés terén kellenek drasztikus változások, mielőtt lezárulnak a tárgyalások.

Olli Rehn nem beszélt sem Macedónia, sem Horvátország csatlakozásának várható időpontjáról. Kulcskérdés még Törökország. Ankarának ugyanis eddig csak lebegtette az EU a majdani csatlakozás lehetőségét. Most sincs ez másképp.

Olli Rehn bővítési biztos annyit mondott, hogy a török politikai reformtörekvések láthatóan megújultak. Szerbiában is pozitív fordulatot lát a bizottság. Brüsszel így várhatóan visszatér a stabilizációs és társulási megállapodáshoz Belgráddal. Albánia és Montenegró csatlakozási kérelmét pedig úgy értékeli az EU, hogy úgy tűnik, töretlen az unió vonzereje.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást