Iskolai szünetet akarnak a muszlimok

Infostart
2009. október 14. 14:11
A németországi zsidó szervezetek országos tanácsa is helyeselte a török közösségek azon követelését, hogy legalább egy mohamedán ünnepet nyilvánítsanak iskolai szünetté. Néhány nappal ezelőtt Berlinben a közigazgatási bíróság lehetővé tette iszlám tanulók számára imaterem berendezését az iskolákban.

A török közösségek szövetségének vezetője sürgette, hogy a keresztény ünnepek idejére érvényes iskolaszüneti napokat bővítsék ki legalább egy iszlám vallási ünneppel. Ilyen lehetne például a ramadánt lezáró áldozati ünnep. Hangsúlyozta, hogy ezen a napon valamennyi iskolában szünetelne a tanítás, azaz a nem mohamedán gyerekek is átérezhetnék az ünnep jelentőségét.

Németországban jelenleg közel 3 millió török él, és csaknem ennyire becsülik a mohamedán felekezethez tartozók számát is. Az indítványt üdvözölte a németországi zsidó szervezetek országos tanácsa is rámutatva arra, hogy az intézkedés már a fiatal korban elősegíthetné az egymás iránti tolerancia erősödését. Megjegyezte, hogy hasonlóképpen egy zsidó ünnepen is iskolai szünetet kellene hirdetni.

A javaslatot azonban több bírálat is érte. A bajor kormány oktatásügyi kérdésekben illetékes minisztere leszögezte, hogy Németország a nyugati keresztény kultúrához tartozik, és az idegenek integrálása nem jelenti életmódjuk átvételét.

Az észak-rajna-vesztfáliai kormány egyik tagja úgy vélte, hogy mohamedán iskolaszünet helyett sokkal fontosabb a külföldi fiatalok nyelvi felkészültségének biztosítása, mert csak így tudnak idővel a társadalom aktív tagjaivá válni.

Nyilatkozott az ügyben az evangélikusok országos tanácsa élén álló Wolfgang Huber püspök is, aki szerint szintén előnybe kell részesíteni a keresztény ünnepeket, de nem zárkózott el az elől, hogy a mohamedán gyerekek iskolai szünetet kapjanak vallási ünnepnapjaikon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást