Csőd lehet a csodából

Infostart
2009. október 14. 11:10
Nyakig eladósodik Írország, hogy finanszírozni tudja hatalmas költségvetési hiányát. A válsággal küzdő egykori kelta tigris jövő évi gazdasági termelése egy hatodával felérő hiteleket vesz fel, miközben kemény megszorításokat is bevezet.

Kelet-Európában pár éve irigykedve néztek Írországra, most viszont az írek figyelik irigykedve a lengyeleket. Varsó ugyanis négyszer olcsóbban tud külföldi hitelekhez jutni, mint a korábban gazdasági csodát végrehajtó Írország.

A Financial Times szerint a válságot különösen megszenvedő sziget jövő évi gazdasági termelése 13 százalékával felérő kölcsönöket kénytelen felvenni, miközben a kormány négy milliárd eurónyi megszorításokat akar megszavaztatni a jövő évi költségvetésben.

Írország a központi bank és elemzők szerint az eurózónai tagság feltételének számító, GDP-hez viszonyított három százalékos hiány közel négyszeresét halmozta fel, és jövőre csak töredéknyi mértékben tudja majd ezt ledolgozni. Ehhez szükség lesz az egyszerre elvonó és adóztató költségvetésre is, amely decemberben kerül a parlament elé.

Az ír büdzsé kétharmadát teszik ki a szociális kiadások. Eddig olyan tervek hangzottak el, hogy minden programtól öt százaléknyi pénzt vennének el, a Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézet szerint azonban a családi pótlékot kell 20 százalékkal visszavenni és csökkenteni a közalkalmazotti béreket.

Mindeközben a kormányban helyet foglaló Zöldek ahhoz kötötték a koalíció túlélését, hogy az oktatási pénzekhez nem nyúlnak hozzá, a gazdák pedig épp ellenük tüntetnek, munkakörülményeikre panaszkodva.

A borús hangulat ellenére Írország annak örülhet, hogy továbbra is tudja finanszírozni az állam működését. A múlt héten eddig példátlan futamidejű, 15 éves lejáratú államkötvényt bocsájtott ki és gyűjtött be hét milliárd eurót az aukcióval. Szakértők szerint ezt azért figyelemre méltó, mert most világszerte sok állampapír verseng a befektetőkért.