Sarkozy elítélte a fia kinevezése körüli polémiát

InfoRádió / MTI
2009. október 13. 19:12
Miközben egyre többen követelik, hogy a francia államfő középső, 23 éves fia lépjen vissza a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) elnökségére való jelöltségtől, az államfő kedden elítélte a kinevezés körül kialakult polémiát.

"Soha nem jó, amikor minden alap nélkül, túlzó módon szórakoznak valakin ... Természetes, hogy önök a polémiákat követik, nekem a reformokat kell - válaszolta egy újságírói kérdésre Nicolas Sarkozy.

Néhány perccel korábban a középiskolai reformot ismertető beszédében a gimnázium intézményének 1802-ben történt létrehozásáról Sarkozy azt mondta, hogy az "a születési privilégiumok végét" hozta el Franciaországban. Hozzátette: "Ez azt jelentette, hogy a sikerhez ettől kezdve nem jó helyre kellett születni, hanem keményen kellett dolgozni".

Jean Sarkozy másodéves joghallgató Franciaország leggazdagabb megyéje, Hauts-de-Seine közgyűlése kormánypárti frakciójának elnöke. A megyéhez tartozó üzleti negyedet jelenleg Patrick Devedjian gazdaságélénkítési miniszter vezeti, aki hiába várta a kormányrendeletet, amely engedélyezte volna, hogy a 65 éves korhatárt elérve is posztján maradhasson. Helyére a megye közgyűlése múlt csütörtökön Jean Sarkozyt javasolta, akit december 4-én választhat elnökké az EPAD igazgatótanácsa.

A La Défense-ban találhatók a legnagyobb francia vállalatok székhelyei, a Total olajipari konszerntől a legjelentősebb bankokig: a 3 millió négyzetméternyi területen 200 ezren dolgoznak. Az EPAD elnökének elsődleges feladata a negyed képviselete a világban és a befektetők meggyőzése a La Défense-ban történő beruházásokra.

Az elnök fiának visszalépését sürgető petíciót keddig közel 45 ezren írták alá.

Az ellenzék elítélte a "nepotizmust" és az elnök "királyi viselkedését". Francois Hollande, a Szocialista Párt korábbi főtitkára szerint az V. köztársaságban soha nem tapasztalt hatalomkoncentráció történik Franciaországban, ahol a hatalom gyakorlása családi üggyé vált. Az ellenzéki vezető azt is kifogásolta, hogy az elnök a közvélemény ítélete iránt közönyt tanúsít. "Nem akarom, hogy az egész világ rajtunk röhögjön és viccelődjön ... Eljött a pillanat, hogy kimondjuk: elég volt" - tette hozzá Hollande.

"Bármit teszek, úgyis kritizálni fognak" - mondta kedden Jean Sarkozy a Le Parisien című napilapnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy arra a posztra, ahonnan az EPAD elnöki székébe jelölték, az állampolgárok választották meg. "Két éve a választók között vagyok, dolgozom, a többségem mindig is támogatott" - hangsúlyozta a jelölt.

Francois Fillon kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az EPAD elnökét nem kinevezik, hanem megválasztja az igazgatótanács. "Ez egy választás, verseny, nincs helye annak a polémiának, amit tapasztalunk" - tette hozzá a miniszterelnök.