Obama Nobel-békedíja "a cinikus politika fertelmes megnyilvánulása"

Infostart
2009. október 13. 05:35
A volt ausztrál külügyminiszter szerint az amerikai elnöknek vissza kéne utasítania a Nobel-békedíjat, mivel politikájának gyümölcse még nem érett be, és csak így őrizhetné meg a Nobel Intézet a hitelességét.

Hatalmas ostobaság volt ez a politikai döntés - ezekkel a szavakkal kommentálta Alexander Downer a norvég Nobel Intézet bejelentését, hogy az idén a Nobel-békedíjat Barack Obama amerikai elnök érdemelte ki.

A volt ausztrál külügyminiszter az AdelaideNow internetes portálon kommentálta a pénteken Oslóban kihirdetett döntést. A politikus szerint nem volt még elég idő arra, hogy a mindössze tíz hónapja hivatalában lévő amerikai elnök politikája beérjen, éppen ezért nem kéne elfogadnia a békedíjat, segítve ezzel a Nobel-díj tisztességének a megőrzését.

Downer szerint vannak "igazi hősök", akik jobban megérdemelték volna az elismerést. Ilyen szerinte Morgan Tsvangirai zimbabwei kormányfő.

Úgy véli, a békedíj "a cinikus politika förtelmes megnyilvánulása", és kritizálja a Nobel Békebizottság norvég politikusait, különösen a volt kormányfőt, Thorbjörn Jaglandot, akit bolondnak és igazi pártpolitikai játékosnak nevezett.

Jagland a Nobel-békedíj történetének legrosszabb döntését hozta meg, és igazi kárt okozott az intézménynek - írta kommentárjában az ausztrál politikus, akinek személyes vitája is volt Jaglanddal, amikor külügyminiszterként az ausztrál partoknál feltartóztatott egy afgán menekültekkel teli norvég teherhajót.