Felelősségre vonják az erőszakot kiáltó iráni politikust

InfoRádió / MTI
2009. október 13. 17:05
Eljárás indult Iránban Mehdi Karubi ellenzéki vezető ellen, amiért azt állította, hogy több letartóztatott tüntetőt megerőszakoltak egy börtönben - jelentette kedden az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Mehdi Karubi állításai ügyében egy különleges parlamenti bizottság járt el, amely hetekkel ezelőtt azt állapította meg, hogy "teljesen alaptalanok" a vádak. A bizottság most átadta a vizsgálat során összeállított aktát a teheráni ügyészségnek - közölte az IRNA.

Karubi augusztusban tette közzé honlapján azokat a vádakat, amelyek szerint a börtönben megkínoztak és megerőszakoltak több olyan férfit és nőt, aki részt vett a júniusi elnökválasztás hivatalos eredménye elleni tiltakozó tüntetéseken. Azt mondta, hogy állításait bizonyítékokkal is alá tudja támasztani.

A reformpárti Mehdi Karubi maga is jelöltként indult a választáson, amelyből az addig hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád került ki ismét győztesként. Az őrizetbe vett tüntetők megerőszakolásával kapcsolatos vádjaival Karubi magára haragította Irán keményvonalas vezetőit, akik közül többen a felelősségre vonását követelik.