Eljárás indul Sólyom László szlovákiai látogatása miatt

InfoRádió / MTI
2009. október 13. 17:12
Magyarország kötelességszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál, amiért Sólyom László köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába - közölte a kormányszóvivő kedden.

A kormány még augusztus 26-i ülésén hatalmazta fel a miniszterelnököt arra, hogy "ha a helyzet úgy kívánja", indítsa meg ezt az eljárást - mondta Szollár Domokos, hozzátéve: a helyzet ezt most kívánta meg.

A tájékoztatás szerint az eljárás megindításával Magyarországnak az a célja, hogy az ügyet jogszerűen és megnyugtatóan zárja le annak érdekében, hogy hasonló incidensre a jövőben sehol Európában ne kerülhessen sor, és az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó európai irányelv, amely az unió működésének egyik alapköve, a jövőben egységes értelmezést nyerjen minden érintett országban.

A kormányszóvivő közölte: a kötelezettségszegési eljárás megindítása semmilyen formában nem érinti a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közötti szeptember 10-i, szécsényi megállapodás végrehajtását. Ezzel párhuzamosan Magyarország kész az együttműködés széles körű fejlesztésére Szlovákiával, a közös szécsényi nyilatkozat szellemében - tette hozzá.

Szollár Domokos emlékeztetett arra: Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azért, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. A szlovák külügyminisztérium az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozva, szóbeli jegyzékben tagadta meg a magyar köztársasági elnök belépését Szlovákia területére.