A korábbinál több nemzeti tanács alakulhat Szerbiában

InfoRádió / MTI
2009. október 13. 14:51
A korábbinál néggyel több, összesen 19 nemzeti tanács alakulhat meg Szerbiában - jelentette az emberi és kisebbségi jogok minisztériumának államtitkárára, Aniko Muskinja Hajnrihra hivatkozva a BETA hírügynökség.

A változás oka az, hogy az albánok, az askaliák (albánul beszélő, Koszovóból kivándorolt romák), a csehek és a szlovénok is bejelentették a nemzeti kisebbségi önkormányzat létrehozására vonatkozó igényüket.

A nemzeti tanácsokról szóló törvényt augusztus 31-én fogadta el a szerb parlament. A szabályozás értelmében a legalább 15 és legfeljebb 35 tagú, a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájának gyakorlása szempontjából kulcsfontosságú testületeket a jövő év tavaszán fogják újjáválasztani.

Az, hogy közvetlen szavazással, vagy elektori választással jönnek-e létre a nemzeti tanácsok, attól függ, hogy hányan iratkoznak fel a nemzetiségi választójegyzékekre. Amennyiben az illető nemzetiséghez tartozók 50 százalékánál több, akkor közvetlen választást tartanak. A nemzeti kisebbségekhez tartozók számának megállapításakor a 2002-es népességösszeírás adatait veszik alapul.

A szerbiai magyarságot képviselő politikai erők zöme ellenzi ezt a szabályozást, s élén a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal (VMDP) ellentétes rendszert szeretne: azt, hogy a szerb hatóságok állítsák össze a nemzeti kisebbségi választójegyzéket, s ha valaki mégsem akar részt venni a nemzeti tanácsi választásban, akkor nyilatkozatban kelljen lemondania erről a lehetőségről. Szerintük tehát "feliratkozás" helyett a "leiratkozás" lehetőségének megadása lenne a demokratikus eljárás.

A törvény elfogadását egyedül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatta - az egyetlen magyar párt, amely képviselőket tudott küldeni a belgrádi parlamentbe, s amelynek komoly politikai súlya van Vajdaságban, ahol a legtöbb szerbiai magyar él.

Három délvidéki magyar párt és tizenegy polgári szervezet a nemzeti tanácsokról szóló törvényt élesen elítélő s álláspontja támogatását kérő nyílt levélben fordult hétfőn Sólyom László köztársasági elnökhöz.

Az államfő - ahogy azt a VMDP közleménye idézte - még aznap, Borisz Tadics szerb elnökkel tárgyalva kijelentette: "A szerb parlament a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény elfogadásával egy olyan, a kisebbségek jogait tiszteletben tartó törvényt hozott, amelyhez hasonlót nehezen lehet akár az EU-ban is találni".