Délvidéki szervezetek és pártok nyílt levele Sólyom Lászlónak

InfoRádió / MTI
2009. október 12. 11:59
A kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló szerb törvényt bírálta 11 délvidéki magyar szervezet és három párt a Sólyom László köztársasági elnöknek írt nyílt levélben. Az aláírók azt kérték, hogy a törvény európai parlamenti bemutatásakor a magyar képviselők ismertessék az aláírók álláspontját és támogassák módosítási javaslatukat.

Borisz Tadics szerb államfő ma érkezik kétnapos látogatásra Budapestre. A politikus Sólyom László köztársasági elnökkel és Bajnai Gordon kormányfővel is tárgyal. A megbeszéléseken várhatóan napirenden lesz a szerbiai kisebbségeknek lényegében kulturális autonómiát nyújtó törvény, a vajdasági magyarok, illetve a magyarországi szerbek helyzete, a Szerbiában elítélt öt vajdasági magyar fiatal ügye, valamint a szomszédos ország európai integrációja is.

Korábban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta: a szerb és a magyar államfő várhatóan bejelenti, hogy létrejön az a történészbizottság, amely a vajdasági magyarok ellen 1944-45-ben szerb fegyveresek által elkövetett tömeggyilkosságokkal foglalkozik majd. Pásztor István szerint ez példaértékű lehet a környező országok számára is.