A moszkvai választók harmada nem hiszi, hogy lehet tiszta a választás

Infostart
2009. október 12. 15:00
Elsöprő győzelmet aratott, mintegy 80 százalék körüli arányt ért el az Egységes Oroszország Párt az Oroszországi Föderáció 75 régiójában vasárnap tartott különböző szintű regionális parlamenti és helyi önkormányzati választásokon: a Mari Autonóm Köztársaság (Mari El) és a Tulai terület parlamentjében többséget, illetve kétharmados többséget szerzett, a moszkvai városi dumában 35 mandátum közül 32 lesz a párté.

A tartományi és helyi választásokon leadott szavazatok negyedének összeszámlálása után úgy tűnik, Oroszországban továbbra is a kormánypárt, az Egységes Oroszország a vezető politikai erő. A párt, amely Vlagyimir Putyin kormányzása idején az elnöki irányvonal végrehajtását tartotta legnagyobb feladatának, az eddigi adatok szerint a voksok 64 százalékát gyűjtötte be. A befolyásos moszkvai önkormányzatban, a moszkvai dumában eddig csak az Egységes Oroszország és a kommunisták jelöltjei szereztek helyet.

Az orosz ellenzék és választási megfigyelők is választási szabálysértéseket jelentettek. Dmitrij Oreskin politológus azt mondta a Euronewsnak, hogy az ellenzéki politikusokat kiszorították, azok nem jelennek meg a médiában és volt, ahol jelöltként sem indulhattak.

Borisz Nyemcov ellenzéki jelölt korábban bojkottra szólította fel a választókat, vagy arra, hogyha elmennek szavazni, Kreml-ellenes jelszavakat írjanak szavazólapjukra. Nyemcov és a Szolidaritás mozgalom más jelöltjeit nem indulhattak a moszkvai duma helyeiért, mert a választási bizottság szerint a jelöltek által összegyűjtött 5000 aláírás mindegyike hamis volt - így Nyemcové is.

A nagyobb múltú Jabloko liberális párt pedig arra panaszkodott, hogy nehezen tudott választási hirdetéseket elhelyezni a médiában. A Levada Center felmérése szerint Moszkvában a választók közel egyharmada nem hitt abban, hogy tiszta választásokat tartanak.

Az ország 83 régiójából 75-ben rendeztek tartományi választásokat, amelyeken 90 ezer jelölt indult. Vlagyimir Csurov, az országos választási bizottság vezetője szerint meglepően kevés panasz érkezett. A Kaukázusban azonban volt, ahol ki sem nyitott egy szavazóhelyiség, mert megfenyegették a szervezőket.

Csecsenföldön - ahol először tartottak helyi választásokat - viszont 86 százalékos volt a részvétel, és az egykori szakadár köztársaságban a Kreml-hű Egységes Oroszország nyert. Egy oroszországi faluban az egyik aktivisták benzinnel leöntötték és felgyújtották, állapota súlyos. A választási bizottság vezetője szerint viszont az ilyen hírekkel "hisztériát keltenek és erkölcsi nyomást próbálnak kifejteni a szavazatszámlálás időszakában."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást