Lelőtték Indonéziában a nyári jakartai hotelmerénylet két résztvevőjét

InfoRádió / MTI
2009. október 9. 11:16
Indonéz rendőrök tűzharcban lelőttek két férfit, akiknek közük lehetett azokhoz a robbantásos merényletekhez, amelyeket a nyáron követtek el Jakartában két luxusszálloda ellen - közölték pénteken rendőrségi források.

A rendőrség elitalakulata az indonéz főváros egyik déli kerületében végzett velük, miután körbevették, majd megrohamozták azt a házat, amelyet a gyanúsítottak béreltek. Szemtanúk szerint automatafegyverek és robbanások zaja hallatszott, majd a rendőrök elvittek magukkal két vérfoltos sárga zsákot.

Az egyik terroristát, Syaifudin Djaelanit azzal gyanúsították, hogy önkénteseket toborzott öngyilkos merényletekhez, fivérét, Mohamad Syahrirt pedig azzal, hogy bombaszakértőként volt részese Marriott, majd a hozzá nagyon közel lévő Ritz-Carlton hotel ellen elkövetett támadásoknak.

A robbantások kilenc ember életét oltották ki, 53 másikat pedig megsebesítettek.

A júliusi merényletek kitervelői és végrehajtói ellen az indonéz rendőrség hajtóvadászatot indított, amelynek során végeztek már a malajziai származású Noordin Toppal, akit a szállodák elleni akciók értelmi szerzőjének tartanak.

A gyanú szerint Indonézia legkeresettebb terroristavezérének köze volt a 2002-es Bali szigeti robbantások és három másik, nyugati célpontok elleni merénylet végrehajtásához is, amelyek összesen több mint 240 ember - többségében külföldi turista - halálát okozták.