A Gazprom 10 százalékos amerikai gázpiaci részesedést tervez

InfoRádió / MTI
2009. október 8. 21:13
A Gazprom öt éven belül az amerikai gázpiac tíz százalékát akarja megszerezni - jelentette be az orosz gázipari cég vezérigazgató-helyettese.

Alekszandr Medvegyev közlése szerint a Gazprom hasonló, "organikus" módon tervezi a terjeszkedést, ahogy azt Nagy-Britanniában hajtotta végre az elmúlt években.

A Gazprom 2006-ban megszerezte az északkelet-angliai kisvállalkozások jórészét ellátó Pennine Natural Gast, és beolvasztotta nagy-britanniai cégébe, a Gazprom Marketing & Tradingbe. Akkori hírek szerint a brit kormány az ellátási biztonságra hivatkozva fontolóra vette még a vállalategyesülési szabályozás módosítását is, miután híre ment, hogy a Gazprom érdeklődik a legnagyobb brit nagybani gázellátó, a Centrica iránt.

A Gazprom tervei szerint a Szahalin-2 gázmezőről cseppfolyósított állapotban látná el földgázzal az amerikai vásárlókat kezdetben. Később a cseppfolyósított földgázt a Barents-tengeri Stokman mezőről küldené az Egyesült Államokba. Ennek a mezőnek a termelésbe állítása 2015-ben várható.