Phenjan hajlandó visszatérni a hathatalmi tárgyalásokhoz

InfoRádió / MTI
2009. október 6. 06:35
Észak-Korea hajlandó visszatérni az atomfegyvereinek leszereléséről szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb kétoldalú tárgyalásokat akar folytatni az Egyesült Államokkal - közölte Kim Dzsong Il, a sztálinista ország vezetője a phenjani látogatáson tartózkodó Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel az Új Kína és a KCNA hírügynökségek jelentése szerint.

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok közötti ellenséges viszonyt eredményes kétoldalú tárgyalások útján békés kapcsolatokká kell átalakítani" - mondta Kim.

Kim és Ven tárgyalásaikon "egyetértettek abban, hogy szükség van a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről szóló létfontosságú közmegegyezésre. Kim közölte, hogy Észak-Korea az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásai sikerességétől függően részt akar venni a többoldalú tárgyalásokon, köztük a hathatalmiakon" - olvasható a KCNA jelentésében.

A 2003-ban elkezdődött hathatalmi tárgyalásokkal az a célja az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Japánnak, Dél-Koreának és a házigazda Kínának, hogy Phenjan energetikai segélyért cserébe adja fel atomprogramját. Az alkudozás a hosszú évek alatt többször megszakadt, legutóbb idén áprilisban hagyta ott a tárgyalóasztalt Észak-Korea, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy rakétakísérlete miatt.

Az Egyesült Államok nemrég közölte, hogy hajlandó kétoldalú tárgyalásokra Észak-Koreával annak érdekében, hogy visszatérjen a hatoldalúakhoz.

A Yonhap hírügynökség idézett egy meg nem nevezett dél-koreai tisztségviselőt, aki szerint Észak-Korea az atomlétesítményei újbóli üzembe helyezésének már az utolsó fázisában van. Erre a következtetésre szöuli és washingtoni hírszerző ügynökségek jutottak tíz észak-koreai nukleáris létesítmény megfigyelése alapján.

Phenjant áprilisban feldühítette az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa büntetőintézkedéseket vezetett be ellene egy rakétakísérlete miatt, és ezért bejelentette, hogy helyreállítja atomlétesítményeit.