Óv a derülátástól a vezető német közgazdász

Infostart
2009. október 6. 21:31
Sötét színekkel ecsetelte a legnagyobb német magánbank vezető közgazdásza a gazdasági kilátásokat és úgy vélte, hogy a pénzügyi válság csak az elkövetkező hónapokban érezteti hatását a foglalkoztatottság terén. Nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a munkanélküliek száma eléri a 4,5 milliót.

A derülátó előrejelzésekből fakadó bizalmat a legnagyobb német magánbank, a Deutsche Bank közgazdásza erősen lehűtötte, miután óvott a túlzott reményektől.

Norbert Walter szerint a válság mélypontján ugyan túljutott az ország, de a nemzeti össztermelés idén legalább öt százalékkal fog visszaesni. A válság csak fokozatosan érezteti hatását a munkaerőpiacra, és mivel egyre több cég kényszerül további megszorításokra, az állás nélküliek száma az elkövetkező év során a jelenlegi 3,8 millióról valószínűleg 4,5 millióra fog felszökni.

Fordulat ezen a téren leghamarabb 2112-re várható - állítja a Deutsche Bank vezető közgazdásza, és elemzésében rámutat arra is, hogy a kormány által jósolt egy-két százalékos fellendülés csupán a konjunktúra-élénkítő intézkedések következménye lesz, és még távolról sem a gazdaság motorjának normális működéséből fakad.

Norbert Walter a Passauer Neue Presse című lapnak adott interjúban óvott bármilyen adóemeléstől és hangoztatta, hogy a fogyasztók anyagi megterhelése súlyos csapást mérne a fellendülés kibontakozására.

Az államháztartás rendbe hozását általános takarékossággal, valamint a teherautókra kivetett útadó személygépkocsikra történő kiterjesztésével lehetne elősegíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást