Öngyilkossági hullám a France Telecomnál: leváltották a "mészárost"

Infostart
2009. október 6. 16:04
Leváltották a francia távközlési vállalat második emberét. A rendkívül durva irányítási módszerei miatt a dolgozók körében "mészárosként" is emlegetett hatvanéves általános igazgatóhelyettes az első csúcsvezető, aki a cégnél bekövetkezett öngyilkossági esetek miatt távozik.

Amint arról az Inforádióban korábban beszámoltunk, az elmúlt másfél év alatt huszonégy France Telecom alkalmazott vetett véget az életének, és az utolsó három tragédia az elmúlt egy hónap alatt következett be. Az öngyilkosok közül többen is a cégen belüli "kibírhatatlan" légkört jelölték meg kétségbeesett cselekedetük kiváltó okaként, ám a vállalatvezetés még szeptember elején is kifejezetten érzéketlenül viszonyult a jelenséghez.

Emiatt a szakszervezetek és az ellenzéki szocialisták is a cég elnök-vezérigazgatójának a távozását követelték, ám a tulajdonosok - a kormány kezdeményezésére - végül a jobbkezének számító Louis-Pierre Wenès-t menesztették.

Az érdekvédők megkönnyebbülten vették tudomásul a meglehetősen váratlan fejleményt - a mintegy 27 százalékos arányban tulajdonos álllamot képviselő gazdasági miniszter ugyanis még a múlt héten is támogatásáról biztosította a cégvezetést -, de azt mondják, "éberen figyelik" a vezetőség intézkedéseit, és nem vonják vissza a korábban közzétett sztrájkfelhívásokat sem, már csak azért sem, mert továbbra is fenntartják, hogy az elnök-vezérigazgatónak is távoznia kell.

Sarkozy megbízható embere került a céghez

Ami nem biztos, hogy sokáig várat magára. Megfigyelők szerint ugyanis további változásra lehet számítani a France Telecom élén, nem véletlen, mondják, hogy a tulajdonosi testület a távozó Louis-Pierre Wenès helyére egy kormányközeli személyt nevezett ki.

A negyvenhét éves Stéphane Richard idén júniusig Christine Lagarde gazdasági miniszter kabinetfőnökeként dolgozott, és az is köztudott róla, hogy Nicolas Sarkozy egyik megbízható emberének számít. Amikor szeptember 1-jén belépett a France Telecom-hoz, a gazdasági sajtó gyakorlatilag a jelenlegi elnök-vezérigazgató utódját látta benne.

Vége a dolgozók állandó nyomás alatt tartásának?

A szakszervezeti fenntartások ellenére a mostani változásnak máris érezhetőek a pozitív hatásai: az érdekvédők kevésbé harcias hangon nyilatkoznak, a cégvezetés pedig lényegesen rugalmasabban kezeli a vitás kérdéseket. Az elmúlt napok tárgyalásai során például sikerült megállapodniuk, hogy a szakszervezetek kérésének megfelelően, év végéig leállítanak minden úgynevezett "erőltetett áthelyezést" a cégen belül.

Ezt a "vezetői eszközt" még a menesztett általános igazgatóhelyettes vezette be a "dolgozók állandó nyomás alatt tartására", és Louis-Pierre Wenès még a múlt héten is csupán október végéig volt hajlandó azt felfüggeszteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást