Kétmilliárd euró a kisvállalatok feltőkítésére

Infostart
2009. október 6. 19:40
Kétmilliárd eurót, mai árfolyamon csaknem 540 milliárd forintot fordít a francia kormány a kis és közepes vállalatok feltőkésítésére, valamint befektetéseik elősegítésére. Ezt Nicolas Sarkozy jelentette be több mint kétezer cégvezető előtt, hangsúlyozva, hogy az új eszköz már keddtől működőképes.

Az összeg felét a gazdasági válság kirobbanásakor felállított, mintegy 20 milliárd eurót kezelő Stratégiai Befektetési Alap szolgáltatja majd. Ebből mintegy 100 millió eurót a válság által leginkább megviselt, de még működőképes cégek konszolidálására fordítanak, 300 millió eurót közvetlenül az erős növekedési potenciállal rendelkező cégekbe fektetnek be, további 300 milliót pedig az arra rászoruló cégek saját tőkéjének megerősítésére használnak fel.

Ez utóbbi művelet egyébként részvényekre átváltható kötvények formájában történik, és az államfő elmondása szerint az a feltétele, hogy az érintett tulajdonosok elfogadják cégük átvilágítását, illetve lehetővé teszik a tulajdonrész vásárlást külső befektetők számára.

Akik erre nem hajlandók, azok az Oseo nevet viselő, a kis- és közepes vállalatok finanszírozására szakosodott pénzintézethez fordulhatnak kedvezményes hitelért. Ez utóbbi a tervek szerint egymilliárd eurót fog szétosztani alacsony kamatozású, hosszú futamidejű és fedezet nélküli hitelek formájában.

Az előzetes híreknek megfelelően Nicolas Sarkozy immár hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre sem kell munkáltatói járulékot fizetniük a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknek az újonnan felvett dolgozóik után. Ez az intézkedés, amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, tavaly decemberben történt bevezetése óta mintegy félmillió új munkahelyet eredményezett.

Az államfő a fentiek mellett azt is megerősítette, hogy a termelést elősegítő beruházásokat eszközlő cégeknek jövőre sem kell helyi iparűzési adót fizetniük, és hangsúlyozta, hogy a növekvő költségvetési hiány ellenére sem fogják emelni az adókat.

A kormány számításai szerint jövő év végére a költségvetési deficit a bruttó nemzeti össztermék 8,5 százalékát fogja kitenni, de Nicolas Sarkozy úgy véli, a növekedést nem az adó- és járulékemelés, hanem a versenyképesség növelése és a befektetések ösztönzése fogja visszahozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást