Berlusconi ismét aggódhat

Infostart
2009. október 6. 14:00
Az olasz alkotmánybíróság felülvizsgálja a Silvio Berlusconinak menteséget adó törvényt. Erre azután kerül sor, hogy az olasz miniszterelnököt és médiacézárt "társfelelősnek" nevezte egy bíró. Az eset még az 1990-es években történt, egy kiadó megvásárlása során. A miniszterelnök dühösen reagált és azt mondta: kormánya kitölti öt éves megbízatását.

Silvio Berlusconit médiacézárként és miniszterelnökként is évek óta kísérik a korrupciós vádak, és most úgy tűnik, ismét aggódnia kell. Az olasz alkotmánybíróság ugyanis elővette azt a kérdést, hogy mennyire törvényes a kormányfő mentességéről szóló jogszabály.

A botrányszagú történeteiről is ismert Berlusconinak eddig sikerült elkerülnie a felelősségre vonást, Raimondo Mesiano bíró azonban most "társfelelősnek" nevezte őt és cégét, a Fininvestet egy vesztegetési ügyben.

A bíró által megfogalmazott, 140 oldalas indoklás tartalmazza az ominózus kifejezést, amely arra utal, hogy a miniszterelnökkel szemben akár jogi szankciókat is alkalmazhatnak. Mesiano szerint a Fininvest "korrumpált" egy bírót az Arnoldo Mondadori Editore kiadó cég felvásárlásáért folyt harcban. A miniszterelnök vállalatát 750 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte, a pénzt a rivális Compagnie Industriali Riunite kapja.

"Nem találok szavakat. Ez az ítélet felháborító. Azt akarom, hogy ellenzékem tudja: kormányom kitölti öt éves misszióját" - reagált közleményben Silvio Berlusconi.

A Fininvest fellebbezett és az ítélet felfüggesztését kérte. Ha ennek helyt adnak, akkor elhalasztják a büntetés kifizettetését, ha nem, akkor azonnal át kell utalni a pénzt.

A cég egyik jogásza szerint a kártérítés mértéke "abnormális". A Bloomberg hírügynökség megjegyezte: az összeg közel annyi, mint a károsultnak mondott cég értéke.

A Fininvest jogásza szerint az ítélet azért is érvénytelen, mert túl sok idő - pontosan húsz év - telt el az állítólagos vesztegetés óta. Berlusconinak végül 1991-ben adott zöld utat a megvesztegetettnek mondott bíró, hogy megszerezze az ellenőrzést Olaszország legnagyobb kiadója felett. A médiacézárt 2004-ben felmentették a vesztegetési vádak alól. Két évvel ezelőtt azonban Berlusconi volt ügyvédjét, Cesare Pretivit bűnösnek mondták ki a bíró megvesztegetésében.

Silvio Berlusconi az utóbbi 15 évben háromszor nyert választást Olaszországban és 6,5 milliárd dolláros vagyont halmozott fel. Cégeit azonban immár nem ő, hanem lánya igazgatja - teszi hozzá a Bloomberg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást