A militánsok bármilyen biztonsági hálón átjutnak

Infostart
2009. október 6. 13:15
Az ENSZ Világélelmezési Programja egy időre bezárta pakisztáni irodáit azt követően, hogy egy egyenruhás határőrnek álcázott öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egyik irodájában. A támadás, amelyet a tálibok követtek el, véget vetett annak az időszaknak, amikor elmaradtak a hasonló támadások.

A fehér ruhás férfi meggyőzte a személyzetet arról, hogy fegyveres testület tagja, majd a térfigyelő kamerák tanúsága szerint halálos nyugalommal besétált az ENSZ Világélelmezési Programjának iszlámábádi irodájába és ott felrobbantotta magát. Vele együtt hatan haltak meg a több szempontból is sokkoló támadásban. Az öngyilkos robbantónak a pakisztáni főváros egyik elegáns és jól őrzött negyedébe sikerült behatolnia, ahol az államelnök, Aszif Ali Zardari otthona is található.

Jelentések szerint a férfi a határőrség egyenruháját viselte. Az egyik helyi dolgozó szerint a detonáció ereje olyan nagy volt, hogy megrepedtek a falak. A merényletet a tálibok követték el - jelentette be a pakisztáni belügyminiszter. Rehman Malik szerint a szélsőséges harcosok Baitulla Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetőjének halálát akarták megtorolni.

Az akcióval, úgy tűnik, újra beindultak a véres merényletek, és az erőszak nem csak a fővárostól északra fekvő területekre koncentrálódik, ahol a pakisztáni tálibok próbálják megvetni a lábukat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár borzalmas tragédiának és igazságtalannak nevezte a támadást. "Felháborító bűntett ez azok ellen, akik a szegényeket és védteleneket próbálták segíteni" - mondta. Az akció a bagdadi ENSZ-központ elleni, 2003-as véres merényletet idézte fel, amelyben meghalt az ottani ENSZ-misszió vezetője is.

A Világélelmezési Program annak a kétmillió pakisztáni lakosnak nyújt segélyt, akik a Szvat-völgybeli harcok miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonukat. A területet néhány hónapja lerohanták a pakisztáni tálibok, akiknek visszaverésére a kormány erők hatalmas offenzívát indítottak. Eddig 2000 tálib harcost öltek meg a térségben, ahonnan jobbára visszaszorították őket.

A merénylet egybeesett a brit védelmi és belügyminiszter iszlámábádi látogatásával, így üzenete az, hogy a militánsok bármilyen biztonsági hálón átjutnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást