Palesztin fiatalok összecsaptak izraeli rendőrökkel

InfoRádió / MTI
2009. október 5. 06:44
Ismét összecsapások voltak az este palesztin fiatalok és izraeli rendőrök között a jeruzsálemi óváros muzulmán negyedében, a Mecsetek tere közelében. 7 ember megsérült, 3 palesztint őrizetbe vettek.

Az incidensek azzal kezdődtek, hogy a rendőrök lezárták a Mecsetek terét, és szétoszlatták muzulmán hívők egy csoportját. A tiltakozók szóvivője azt mondta, hogy imádkozni akartak az al-Aksza mecsetben, de az izraeli hatóságok nem engedték be őket.

A Palesztin Hatóság azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy azonnal avatkozzon be a konfliktus megoldásába. Egy héttel korábban hasonló incidens történt a Templomhegyen, ahol 30-an sérültek meg. A Templomhegy tetején terül el - a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő - Mecsetek tere. Ott található a Szikladóm és az al-Aksza mecset, és alattuk húzódik a Siratófal. A teret a nap bizonyos óráiban nem muzulmánok is felkereshetik. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta a Templomhegyet, majd Kelet-Jeruzsálemmel együtt annektálta.