Irán már képes atombombát gyártani?

Infostart
2009. október 5. 19:00
A müncheni Süddeutsche Zeitung című napilap címoldalán jelenti, hogy Irán már rendelkezik az atombomba előállításához szükséges szaktudással és a kellő mennyiségű dúsított uránnal is. A lap szerint a bizonyítékok a német hírszerző szolgálat egy ügynökétől származnak.

A Süddeutsche Zeitung idézi a német hírszerző szolgálat szóvivőjét, aki nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni a washingtoni Tudományos és Biztonságpolitikai Intézet elnökének nyilatkozatát: eszerint egy német megbízásából tevékenykedő ügynök szerezte meg az iráni atombomba előkészületeiről tanúskodó bizonyítékokat.

A washingtoni intézet igazgatója a hét végén nyilvánosságra hozta, hogy az ügynöknek sikerült adathordozóra rögzíteni azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint - a teheráni vezetők állításaival ellentétben - Irán már rendelkezik nukleáris fegyver előállításához szükséges dúsított uránnal és megfelelő szaktudással.

Időközben kiderült az is, hogy az ügynök - leleplezését követően - felesége révén Törökországba juttatta az adathordozót, ami végül is az amerikai hatóságok birtokába került. A washingtoni kormányt az adatokat már továbbította az ENSZ Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökséghez.

A Süddeutsche Zeitung úgy véli, hogy ezek az értesülések aligha könnyítik meg az iráni atomprogramról kezdett nemzetközi tárgyalásokat


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást