Feladták a reményt a túlélők után kutatók

Infostart
2009. október 5. 12:40
Indonézia külvilágtól elzárt településein a földrengés túlélői utáni kutatást a trópusi eső fékezi. Az akció vasárnap már mentőművelet helyett egyre inkább segélyakció volt - immár a megtalált túlélők ellátására próbáltak összpontosítani, akik sokáig vártak a segélyre.

Juszul Kalla indonéz alelnök kimondta azt, amitől sok családtag rettegett: nem sok esély van arra, hogy túlélőt találjanak. "Biztos, hogy halottak. Most már a temetésekre várunk" - tette hozzá. A hatóságok ennek ellenére azt mondták, még tíz napig kutatnak.

A segélycsapatok tevékenységéből viszont nyilvánvaló, hogy az első számú prioritás immár a túlélők segítése: a mentőalakulatok sátrakat állítanak fel a több tízezer otthon nélkül maradt embernek és élelemmel és ivóvízzel látják el őket.

Mint a katasztrófák idején szokott lenni, mostanra komoly járványveszély alakult ki, ezért a segélyszervezetek igyekeznek betartatni a túlélőkkel a feltétlenül szükséges higiéniai szabályokat. Az otthontalanok fele gyerek - ők nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek.

Kispórolták az anyagot?

Padangban a földrengés miatt megsérültek a telefonvonalak, a vízvezetékek, az elektromos kábelek, és csak néhány kerületben sikerült helyreállítani a szolgáltatást. Az Oxfam brit segélyügynökség vasárnap kezdte meg az ivóvízellátást és további három víztisztító berendezést szállít a területre, amivel 40 ezer ember számára tudnak majd vizet biztosítani a 900 ezres városban.

A megrongálódott épületek között aránytalanul sok volt a kormányépület, ezek 80 százaléka vált használhatatlanná, és emiatt felmerült, hogy a hatóságok nehezen tudják megszervezni a segélyt. A nyugati média szerint a korrupt kivitelezők is tehetnek arról, hogy a földrengészónában épült háztömbök nem álltak ellen a rengésnek. Az indonéz katasztrófaügyi ügynökség szerint 83 ezer ház, 200 középület és 280 iskola semmisült meg Padangban és környékén.

Nem tudni, hányan vesztek oda

Azt hogy pontosan hányan is haltak meg, továbbra sem tudni. Az ENSZ múlt heti becslése 1100 halálos áldozat volt. A világszervezet szerint további 3000 ember lehet a romok alatt. Az indonéz kormány 603-ra tette a halottak és 960-ra az eltűntek számát. Közöttük vannak négy hegyvidéki falu lakosai, akiket földcsuszamlás temetett maga alá. Az egyik faluban esküvőt tartottak, 200-300 vendég jelenlétében.

A mentőalakulatok és a katonaság csak vasárnap jutott el a falvakhoz, ahol a túlélők addig puszta kézzel próbálták kiásni a sárból a rothadó holttesteket. A nap folyamán a heves esőzés és földcsuszamlás veszélye miatt a rendőrség mindenkit kiparancsolt a területről. Ezt megelőzően a mentőalakulatok tömegsírokba kezdték temetni a megtalált halottakat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást