A levegő is zenél Andreas Vollenweider budapesti koncertjén

Infostart
2009. október 5. 18:20
Andreas Vollenweider Grammy-díjas svájci elektro-akusztikus hárfaművész idén megjelent új lemezét mutatja be az alkalomra létrehozott zenekarával hétfő este a Petőfi Csarnokban.

Andreas Vollenweider zenészcsaládban született, édesapja, Hans Vollenweider neves svájci zeneszerző és orgonaművész volt. Andreas gyermekkorától autodidakta módon több hangszeren is megtanult játszani, míg huszonkét éves korában rátalált a hárfára.

Arra a kérdésre hogy miért kötelezte el magát a hárfa mellett, a következőket mondta: "Multi-instrumentalistaként sok hangszert összegyűjtöttem. Egyfajta hangzást kerestem, anélkül, hogy tudtam volna, mi az. Amikor megvettem a hárfámat, kezdetben nem sokat játszottam rajta, míg nem rájöttem, hogyan kell vele groove-okat játszani, magával ragadó, már-már hipnotikus groove-okat és ritmusokat. Akkor úgy éreztem, a dolgok a helyükre kerültek, és a zene szinte saját magát teremtette meg."

Vollenweider első albuma éppen 30 évvel ezelőtt jelent meg, a nyolcvanas években zenéjével Európán kívül sikerült meghódítania az Egyesült Államokat is, ahol két Grammy-díjat is nyert. Pályafutása során olyan híres művészekkel is dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Bobby McFerrin, Zuccero vagy Brian Adams.

Legújabb, A I R - azaz Levegő - című lemezét idén kevesebb mint két hét alatt rögzítette zenész barátaival. A koncert anyagát képző lemez koncepcióját így foglalta össze a világhírű hárfaművész:

"Az egész a lélegzésről szól és arról, hogy fordítsunk egy kis időt magunkra és vegyünk egy mély lélegzetet. A léleknek nagy szüksége van az ilyen ellazult pillanatokra. Különösen most, hogy mindenki a válságról beszél, és sokan félnek, akár jogosan, akár nem. Vegyünk egy mély lélegzetet, hogy az életünk más aspektusaira is koncentrálni tudjunk. Az álmainkra, a reményeinkre, mert azok is itt vannak velünk."

A Petőfi Csarnokban este nyolc órakor kezdődő fellépés különlegessége, hogy a koncert egyik főszereplője maga a levegő lesz. A hangszereket, így Vollenweider hárfáját is több alkalommal nem a művész ujjai, hanem a légmozgás, illetve szélforgók szólaltatják meg. A svájci művész elképzelései szerint ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a közönség mély lélegzetet véve friss levegőhöz jusson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást