Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emelik a nyugdíjakat Romániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Októbertől 2 százalékkal emelik a nyugdíjakat Romániában, miután áprilisban már 3 százalékkal növelték azokat - jelentette be szerdán Emil Boc román miniszterelnök.

A román kormány ezzel eleget tesz az év elején tett ígéretének, miszerint 5 százalékkal - vagyis az idei várható infláció értékével - emelik az idősek járandóságát.

A szociális minimális nyugdíjra jogosultaknak is több pénzt visz a postás októbertől, hiszen ennek a nyugdíjnak az értékét a jelenlegi 300 lejről (19 300 forint) 350 lejre (22 500 forint) emelik. Boc közölte, hogy ez utóbbi intézkedés 900 ezer nyugdíjast érint. Arról biztosította a közvéleményt, hogy a költségvetésben van elegendő pénz a nyugdíjemelés fedezéséhez.

Korábban a bukaresti sajtó azt írta: a román kormánynak a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) érkező hitelrészletből kell kifizetnie a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket, mivel a társadalombiztosítási költségvetés bevételei már nem fedezik a kiadásokat.

Románia az idén márciusban kötött az IMF szervezésében csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú készenléti hitelmegállapodást.

A washingtoni pénzintézettel augusztusban kötött legutóbbi felülvizsgálati egyezség szerint Romániának 1,1 milliárd euróval kell csökkentenie a közkiadásait az idén, hogy tartani tudja az IMF-fel ez évre kialkudott, megemelt államháztartási hiánycélt, amely a hazai össztermék (GDP) legföljebb 7,3 százaléka.