eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Aki takarékoskodik a gázzal, azt megbünteti a Gazprom

A német-orosz gazdasági kapcsolatokra sötét árnyékot vet, hogy a Gazprom energiaipari konszern fontolóra vette: kártérítési igényt terjeszt be az E.ON és az RWE nevű német energiaellátó cégekkel szemben. Hasonló veszély fenyeget azonban más nyugat-európai energiaellátót is.

Az E.ON és az RWE számára a riadót a Kommerszant nevű moszkvai lap cikke fújta meg, amely azt jelentette, hogy a Gazprom kártérítést követel nyugati partnereitől a korábban kötött szerződésekben szereplő minimális mennyiséghez képest elmaradt gázátvételért.

Az általános takarékosság szellemében Nyugat-Európa az év első felében 29 százalékkal csökkentette a gázfogyasztást, és ennek értelmében Németország 44, Olaszország 34, Franciaország pedig 21 százalékkal kevesebb gázt vett át Oroszországtól.

A Kommerszant értesülése szerint a Gazpromnál a harmadik negyedévben sem várnak javulást, ezért csaknem biztosra vehető, hogy az év végén szerződésszegés címén a cég mindhárom országgal szemben jogigénnyel áll elő. A moszkvai energiaipari konszern akár három milliárd euróig terjedő kárpótlást is követelhet.

A téma felmerült, amikor Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pár nappal ezelőtt találkozott a nyugat-európai gázipari partnerek képviselőivel. Õk azonban vitatják fizetési kötelezettségüket. Egyebek között arra hivatkoznak, hogy a Gazprom sem fizetett Türkmenisztánnak, noha tavasszal 90 százalékkal csökkentette a gázátvételt. Emlékezettek arra is, hogy Putyin kormányfő Ukrajnának is elengedte a bírságot. A fő érv azonban az, hogy nincs garancia a fogyasztás jövő évi növekedésére, sőt, a jelenlegi helyzet 2013-ig fennmaradhat.

A Kommerszant által idézett szakértők úgy vélték, hogy a Gazprom kénytelen lesz rugalmasságot tanúsítani, annál is inkább, mert a januári orosz-ukrán gázháború idején elmaradt szállításokért maga sem fizetett bírságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×