Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németországban emelik a nyugdíjkorhatárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban fokozatosan terjesztik ki a nyugdíjkorhatárt 65 évről 67 évre. Az állam azonban azt szorgalmazza, hogy az emberek kiegészítő nyugdíjat is fizessenek: ezt adókedvezményekkel segíti.

Németországban a szociális törvénykönyv taglalja az idősekre vonatkozó társadalmi intézkedéseket, így a nyugdíj, a szociális segély és a betegbiztosítás kérdését is. A munkavállalók idős korának anyagi jólétéről itt is a társadalombiztosítás gondoskodik. A hatályos törvények értelmében minden alkalmazott fizetéséből levonják a nyugdíjalapba kötelezően fizetendő összeget, amelyet a munkaadó hasonló százalékban egészít ki. Emellett számos cég üzemi nyugdíjat is szavatol alkalmazottai számára.

A közelmúltban a kormány javaslatára sokan kötöttek megállapodást úgynevezett Riester-nyugdíjra, amelyet az ezredforduló után hivatalban lévő kabinet munkaügyi minisztere, Walter Riester dolgozott ki. Ezt úgy tették vonzóvá, hogy a róla elnevezett nyugdíjalapba fizetett összeget le lehet vonni az adóból.

Akadnak azonban szép számmal olyanok, akiknek a nyugdíja alig fedezi mindennapi kiadásukat. Rájuk vonatkozik a törvény 42. paragrafusa, amely szabályozza az úgynevezett szociális segély igénybevételének feltételeit. Ezek kiterjednek a betegbiztosítás szavatolására, de bizonyos esetekben még a lakbér vagy a fűtési költségek bizonyos hányadának huzamos fizetésére is.

Ugyanígy lép közbe a szociális hivatal azon szociális otthonokban lakó idős emberek esetében is, akik nem rendelkeznek elegendő nyugdíjjal a fokozatosan növekvő költségek kiegyenlítésére.