eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Merkel győzelme szinte biztos, a kérdés a koalíció összetétele

Németországban reggel 8 órakor megnyitották a választóhelyiségeket, hogy a csaknem 62 és fél millió szavazásra jogosult polgár véleményt nyilváníthasson a szövetségi képviselőház, a Bundestag összetételéről a következő törvényhozási időszakban. A kellemes, késő nyári idő elemzők szerint kedvezően érinti a szavazási részvételt.

27 párt több, mint 3500 jelöltje verseng a Bundestag 598 mandátumáért. Közülük alighanem ezúttal is csak hat pártnak van komoly esélye a bejutásra, mert az alkotmány értelmében a törvényhozásban csak olyan pártok képviseltethetik magukat, amelyekre a szavazók legalább öt százaléka voksolt.

A legutolsó felmérések szerint a kereszténypárti Angela Merkel kancellár népszerűsége többszörösen szociáldemokrata kihívójáért, Frank Walter Steinmeierét, így gyakorlatilag a tét az, hogy marad-e az eddigi nagykoalíció, vagy a kereszténypártoknak sikerül-e a szabad demokratákkal együtt a kormányzáshoz elegendő mandátumra szert tenniük.

Angela Merkel a kampány során többször is letette a garast a szabad demokratákkal való koalíció mellett, de a szándék megvalósítása a liberálisok előretörésétől függ. Tény, hogy az elmúlt években átalakult a német politika, ami a nagy néppártokban csalódott szavazók leválásában nyilvánult meg.

Az elpártolt szavazók egy része már négy éve is a szabad demokratákra, a zöldekre és az egykori keletnémet állampártból kifejlődött Baloldali Pártra voksolt. A tendencia erősen éreztette hatását a tartományi választásokon is, így például a múlt hónapban már egy nyugati tartományban, Szászországban is helyt kapott a helyi törvényhozásban a korábban csak a volt NDK-ban előretört Baloldali Párt.

Õk egyértelműen az Afganisztánba vezényelt német katonaság azonnali hazarendelését szorgalmazzák és megfigyelők szerint ezzel követelésükkel még olyan választókat is megnyerhetnek, akik különben nem rokonszenveznek a baloldali
eszmékkel.

Így feltehető, hogy vasárnap, az országos választással egy időben tartott két tartományi választáson, Schleswig Holtseinben és Brandenburgban is a Baloldali Párt érezhetően előretörhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×