Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új üzem kezd urándúsításba Iránban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan megkezdheti működését Irán újonnan bejelentett urándúsító üzeme - idézte szombaton a Farsz iráni félhivatalos hírügynökség az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hameneinek egyik munkatársát.

A jelentés egy nappal azután látott napvilágot, hogy Barack Obama amerikai elnök a pittsburgh-i G20-as csúcson azt követelte Irántól: decemberig tárja fel a nemzetközi ellenőrök előtt nukleáris programjának minden részletét, különben fájdalmas szankciókkal sújtják.

"Az új gyár, ha az Isten is úgy akarja, hamarosan megkezdi működését" - mondta a Farsz szerint a Hamenei ajatolláh hivatalát vezető Mohammad Mohammadi-Golpajegani az iraki-iráni háború kitörésének évfordulóján.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök pénteken New Yorkban azt állította, hogy a szent város, Kum közelében épülő létesítmény "teljesen törvényes", és nyitva áll Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt. Azt, hogy az építkezésről Teherán csak szeptember 21-én tájékoztatta a szervezetet, Ahmadinezsád azzal indokolta, hogy az új urándúsító csak másfél év múlva lesz működőképes, a NAÜ szabályai pedig csak az üzembe helyezés előtt fél évvel írják elő a bejelentést.

Ugyancsak pénteken Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az iráni elnökkel folytatott New York-i megbeszélésén "súlyos aggodalmának" adott hangot, amiért Teherán - amint arról az újabb építkezés is tanúskodik - folytatni kívánja az urándúsítás tevékenységét.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter szombaton kijelentette, hogy a leleplezés, miszerint Irán a már létező natanzi urándúsító üzeme után most egy második ilyen létesítményt is épít, "egyértelmű választ" követel meg a nagyhatalmaktól a Teheránnal tartandó október 1-jei tárgyalásokon.