Szlovákia kikéri a Velencei Bizottság véleményét

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 25. 20:58
Szlovákia pénteken az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottságához fordult jogi szakvéleményért a módosított nyelvtörvény ügyében - mondta el Peter Stano, a tárca szóvivője.

A pozsonyi külügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint az Európa Tanács szakértőinek igénybevételét Szlovákia olyan lépésnek tekinti, amely előnyben részesíti az ügy tárgyszerű értékelését a helytelen átpolitizálással szemben.

Peter Stano nem kívánt a Velencei Bizottsághoz intézett beadvány részleteiről nyilatkozni, de elmondta, hogy a lépésről a szlovák külügyminisztérium értesítette Balázs Péter magyar külügyminisztert.

A Magyar Koalíció Pártja pozitív lépésnek tekinti, hogy a szlovák kormány a Velencei Bizottságtól kér szakvéleményt a nyelvtörvény ügyében - mondta a TASR szlovák hírügynökségnek Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

Az MKP szerint a Velencei Bizottság képes lesz annak megítélésére, hogy a nyelvtörvény megfelel-e kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi egyezményeknek. A párt a törvény hatályának felfüggesztését kéri a Velencei Bizottság értékelésének nyilvánosságra hozataláig.

A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (hivatalos nevén a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) 1990-ben hozták létre az Európa Tanács tanácsadó szerveként.