Máris van eredménye a G20-as csúcsnak

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 25. 06:22
Öt százalékkal nagyobb szavazati jogot kapnak a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) a súlyukhoz képest kisebb befolyással rendelkező országok a többségi szavazati joggal rendelkező fejlett államoktól, ami az első eredmény a G20-ak csütörtökön kezdődött pittsburgh-i csúcstalálkozóján. Az antiglobalista tüntetőket a rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatták szét.

Megkezdődött csütörtökön a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport vezetőinek csúcsértekezlete az Egyesült Államok északkeleti részén lévő Pittsburgh városában. A kétnapos tanácskozást a pénzügyi válság következményeinek szentelik, s annak, hogy miként lehetne megakadályozni az ilyen krízisek újbóli kirobbanását.

A résztvevők - akiket a vendéglátó Barack Obama amerikai elnök fogadott - munkavacsorával kezdték meg a tanácskozást. Ennek témája a nagy nemzetközi pénzügyi szervezetek reformja, és az első eredmény meg is született: öt százalékkal nagyobb szavazati jogot kapnak a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) a súlyukhoz képest kisebb befolyással rendelkező országok a többségi szavazati joggal rendelkező fejlett államoktól.

G20-források szerint a mostani döntéssel a feltörekvő országok nagyobb beleszólást kapnak az IMF ügyeibe, elismerve ezzel növekvő befolyásukat a világgazdaságban.

Pénteken a csúcstalálkozó két munkamegbeszéléssel folytatódik. A résztvevők a makroökonómiai folyamatokról cserélnek majd véleményt most, hogy egyre több jele van a válság utáni fellendülésnek. A másik megbeszélésen pedig a nemzetközi pénzügyek jobb szabályozásáról lesz szó. Több résztvevő, így Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is arról beszélt előzetesen, hogy előrelépés történt a banki, illetve a brókereknek járó prémiumok kérdésében.

Geithner egyébként Pittsburgh-ben azt mondta az újságíróknak, hogy bátorító jeleket lát a globális gazdasági fellendülésre, de a súlyos recesszióból való kilábaláshoz még vannak tennivalók. Ezért megerősítette, hogy amerikai részről ellenzik a gazdaságösztönző stratégiák idő előtti leállítását.

"Lépéseket teszünk, hogy költségvetési deficitünk elviselhető mértékre csökkenjen" - mondta, példaként említve, hogy az Obama-kormányzat megkezdte a pénzügyi rendszert támogató intézkedéseinek enyhítését. Ám - mint fogalmazott - "ezeket a terveket életben hagyjuk mindaddig, míg nincs teljes bizalmunk abban, hogy a pénzügyi rendszer képes biztosítani a fellendüléshez szükséges hiteleket".

Végül a G20-as csúcsértekezleten szóba kerülnek majd a klímaváltozás kérdései is. Ebben a témában Reinfeldt svéd miniszterelnök nagyon határozottan fogalmazott a csúcs kezdete előtt adott pittsburgh-i sajtóértekezletén. Mint mondta, az EU nagyon aggódik a klímaváltozás ügyében folyó tárgyalások miatt, mert ezek nem a jó irányba haladnak. S elfogadhatatlannak mondta azt, hogy a megbeszélések lelassuljanak.

Gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatták a tüntetőket

A rendőrség könnyfakasztó gránátokat vetett be csütörtökön mintegy kétezer tüntető ellen Pittsburgh-ben.

A hatóságok nem engedélyezték ezt a G20-csoport elleni tüntetést, amelynek résztvevői az Arsenal parkból a csúcsértekezlet helyszínéül szolgáló konferenciaközpont elé indultak helyi idő szerint délután fél háromkor.

A rendőrség ekkor könnygázzal próbálta feloszlatni a tüntetést: a résztvevők kisebb csoportokra oszlottak az összetűzést követően. Egy ilyen kisebb csoport, mintegy 20 ember később betörte egy étterem ablakait, majd pedig köveket és téglákat kezdett dobálni a rendőrök felé: ez utóbbiak ekkor gumilövedékekkel válaszoltak.

Az elmúlt években immár rendszeressé váltak a különböző, gazdasági témájú csúcstalálkozók ellen szervezett tüntetések, s ezek gyakran erőszakos akciókká fajultak: az áprilisi londoni G20-as csúcs előtt például a tüntetők megrohanták és megrongálták az egyik citybeli nagybank fióképületét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást