eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk

Tüntetőleg kivonult a legtöbb EU-küldöttség az iráni elnök beszéde alatt

A 27 EU-tagállam többsége, köztük Magyarország küldöttsége tüntetőleg kivonult szerdán az iráni elnök beszéde alatt az ENSZ Közgyűlés ülésszakának általános vitájáról - közölte Bródi Gábor ENSZ-nagykövet. Mahmúd Ahmadinezsád ugyan nem kérdőjelezte meg a holokausztot vagy Izrael állam létét, de nemzetközi zsidó összeesküvésről és a palesztin néppel szembeni genocídiumról beszélt.

Az egyes EU-országok delegációi egymás után hagyták el az üléstermet, tüntetőleg távozott néhány karibi ország küldöttsége, és üresen maradtak az Egyesült Államok, Kanada és Izrael képviselőinek helyei is.

Bródi arra a kérdésre, hogy - az előzetes közlések dacára - miért nem volt egységes az EU fellépése, az MTI tudósítójának elmondta: az iráni elnök csak áttételesen utalt azokra a gondolatokra, amelyekről az EU-tagállamok előzetesen, a kivonulás lehetséges okaiként megállapodtak, s ebben a helyzetben nyilván több állam úgy gondolta, ez még nem üti meg a távozás szintjét.

Az AFP francia hírügynökség tucatnyinál is több kivonuló országról beszélt tudósításában, név szerint megemlítve Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, az Egyesült Államokat, Dániát, Magyarországot, Argentínát, Costa Ricát, Uruguay-t, Új-Zélandot és Ausztráliát.

Ahmadinezsád egyébként hosszú "vádbeszédet" mondott, bírálva a világ jelenlegi állapotát, s bár burkolt szavakkal, de újból elővette a "zsidó összeesküvésről" szóló téziseket. "Immár elfogadhatatlan, hogy fejlett hálózatainak köszönhetően a világ nagy részén egy kisebbség uralja a politikát, a gazdaságot és a kultúrát. S hogy a rabszolgaság egy új formáját teremtse meg, s kárt okozzon más nemzetek hírnevének, csak azért, hogy elérje rasszista céljait" - szögezte le az iráni elnök.

Ahmadinezsád emellett - az Egyesült Államokra, s az amerikaiak iraki, illetve afganisztáni beavatkozására utalva - közölte: "elfogadhatatlan, hogy csapatokat küldjenek több ezer kilométerre, hogy ott háborút vívjanak, vért ontsanak, terrort és megfélemlítést terjesszenek".

Ahmadinezsád beszéde alatt több ezren tüntettek az ENSZ-székház előtt az iráni elnök ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×