eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Napi ötven gyilkosság - aggódhatnak a focivébére készülő drukkerek

Drasztikusan növekszik a bűncselekmények aránya Dél-Afrikában, ahova egy év múlva több százezer drukker érkezését várják a focivébére. Az ország elnöke zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben.

Fegyveres rablás, szexuális támadások, gyilkosságok, gépkocsieltérítések - naponta borzolják a kedélyeket az ehhez hasonló bűncselekmények Dél-Afrikában, ahol kevesebb, mint egy év múlva futball világbajnokságot rendeznek.

A legutóbbi adatok szerint a fegyveres rablások száma 27 százalékkal, a szexuális indíttatású támadásoké pedig 10 százalékkal ugrott meg. Bár a gyilkosságok aránya valamelyest lecsökkent az utóbbi időben, még így is Dél-Afrikában számít a legmagasabbnak a háborús övezeteken kívüli: egy napra átlagosan közel 50 gyilkosság jut.

A 2008 márciusa és 2009 áprilisa közötti időszakot felölelő jelentés adatai igen kellemetlenül érték a dél-afrikai kormányt, amely próbálja enyhíteni a jövő nyári világesemény körüli aggodalmakat. Miközben ugyanis növekszik az erőszak aránya, Dél-Afrikának közel félmillió focidrukker érkezésére kell felkészülnie.

Jacob Zuma elnök zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben, az ország újonnan kinevezett rendőrkapitánya pedig arra ösztönzi a tiszteket, hogy ne habozzanak, ha le kell lőni a bűnözőket.

Leginkább a fegyveres bűncselekmények száma nőtt meg Dél-Afrikában, ahol a bűnbandák tagjai még a mobiltelefonokat is fegyverrel rabolják el, de nagy "divat" lett a közlekedési lámpáknál a gépkocsieltérítés is. Egyre több férfit ér szexuális indíttatású támadás: a legújabb adatok szerint a vizsgált időszakban 71 ezer (vagyis napi közel 200) ilyen bűncselekményről érkezett bejelentés.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×