Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Napi ötven gyilkosság - aggódhatnak a focivébére készülő drukkerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Drasztikusan növekszik a bűncselekmények aránya Dél-Afrikában, ahova egy év múlva több százezer drukker érkezését várják a focivébére. Az ország elnöke zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben.

Fegyveres rablás, szexuális támadások, gyilkosságok, gépkocsieltérítések - naponta borzolják a kedélyeket az ehhez hasonló bűncselekmények Dél-Afrikában, ahol kevesebb, mint egy év múlva futball világbajnokságot rendeznek.

A legutóbbi adatok szerint a fegyveres rablások száma 27 százalékkal, a szexuális indíttatású támadásoké pedig 10 százalékkal ugrott meg. Bár a gyilkosságok aránya valamelyest lecsökkent az utóbbi időben, még így is Dél-Afrikában számít a legmagasabbnak a háborús övezeteken kívüli: egy napra átlagosan közel 50 gyilkosság jut.

A 2008 márciusa és 2009 áprilisa közötti időszakot felölelő jelentés adatai igen kellemetlenül érték a dél-afrikai kormányt, amely próbálja enyhíteni a jövő nyári világesemény körüli aggodalmakat. Miközben ugyanis növekszik az erőszak aránya, Dél-Afrikának közel félmillió focidrukker érkezésére kell felkészülnie.

Jacob Zuma elnök zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben, az ország újonnan kinevezett rendőrkapitánya pedig arra ösztönzi a tiszteket, hogy ne habozzanak, ha le kell lőni a bűnözőket.

Leginkább a fegyveres bűncselekmények száma nőtt meg Dél-Afrikában, ahol a bűnbandák tagjai még a mobiltelefonokat is fegyverrel rabolják el, de nagy "divat" lett a közlekedési lámpáknál a gépkocsieltérítés is. Egyre több férfit ér szexuális indíttatású támadás: a legújabb adatok szerint a vizsgált időszakban 71 ezer (vagyis napi közel 200) ilyen bűncselekményről érkezett bejelentés.