Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyire őszinte Putyin és Medvegyev harca?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szembeszáll-e egykori pártfogójával, mostani beosztottjával Medvegyev orosz elnök? - ez foglalkoztatja az oroszországi szakértőket és a nyugati cégeket is. Több jele is mutatkozik annak, hogy Medvegyev és Putyin nem mindenben ért egyet, a kérdés az, hogy mindez egy taktika része-e.

Hatalmi vertikál, irányított demokrácia, tandemokrácia - Dmitrij Medvegyev gyakran használja a Vlagyimir Putyin elnöksége idején meghonosodott kifejezéseket, és elődjéhez hasonlóan teátrális módon kéri számon minisztereitől a tévékamerák előtt, hogy mit is tettek ebben vagy abban a fontos ügyben.

Egyre több jele van azonban annak, hogy a cinikusok szerint csak az orosz alkotmány előírásának tiszteletben tartása végett a Kremlbe helyezett Medvegyev három év múlva nem távozik önként, hogy helyét ismét Vlagyimir Putyin foglalja el.

Az elnök, aki azzal érkezett a hatalomban, hogy a jog tiszteletét akarta erősíteni, nemrég egy nagy visszhangot keltő internetes írásban ecsetelte az ország állapotát, amit egyfajta politikai hitvallásnak is lehet tekinteni. Kiemelte, hogy sok helyen nem hatékony a gazdaság, hogy jelen van a korrupció és azt írta, hogy az országban még mindig "fél-szovjet" társadalmi rendszer működik.

Vezető pozícióban lévő politikusok az ilyesmit általában saját szégyenüknek tartják, és igyekeznek másra terelni a figyelmet. Medvegyev egyik írásának burkolt üzenete azonban az, hogy mindezért mentora és elődje, Vlagyimir Putyin a felelős. Az elnök a múlt héten még azt a csipkelődő megjegyzést is megengedte magának, hogy neki könnyebb az üzletről beszélnie, mert tíz évig az üzleti világban dolgozott, nem pedig a KGB-ben - mint Putyin.

Liberális üzenetnek számít, hogy első lapinterjúját az ellenzéki Novaja Gazétának adta, ahol korábban az élesen Kreml-ellenes, meggyilkolt riporter, Anna Politkovszkaja dolgozott. Putyin - aki még mindig jóval népszerűbb -, azzal üzent vissza nemrég, hogy saját hatáskörben visszavonta Oroszország belépési kérelmét a Kereskedelmi Világszervezetbe és most azért kampányol, hogy Kazahsztánnal és Belarusszal együtt legyen Moszkva WTO-tag.

A kérdés, hogy mennyire őszinte a széthúzás és mennyire akarják a demokrácia látszatát kelteni azzal, hogy esetleg megmérkőznek az elnökválasztáson. Ami bizonyos, hogy az elnök és a miniszterelnök emberei nem szeretik egymást és ez zavarba ejti az Oroszországban működő külföldi cégeket, ugyanis nem tudják, kinél van egy-egy területen a valódi hatalom.

A kremlinológusok véleménye megoszlik arról, hogy mennyire valódi a vezetői tandemben belüli széthúzás. Van, aki azt mondja: a két vezető még nem állapodott meg, hogy ki legyen 2012-ben a jelölt. Mások szerint az egész olyan, mint egy hollywoodi film: izgalmas, de a végkifejlet iránt nem lehet kétség. Putyin tetszési indexe 71 százalékos, szemben Medvegyev 60 százalékával és a miniszterelnöknek sok hivatalnok köszönheti az állását az államapparátusban, miközben az elnök holdudvara jóval kisebb.