eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Aki elsikkasztotta a Hezbollah pénzét

Libanonban a Bernie Madoff-ügy közel-keleti változata van kibontakozóban. Egy ismert üzletembert azzal gyanúsítanak, hogy elsikkasztotta a helyi síiták által a Hezbollah politikai pártnak és katonai szervezetnek adományozott pénzeket.

Több száz libanoni síita adta el földjét vagy házát, vagy épp nyúlt hozzá nyugdíjalapjához, hogy a Hezbollah mozgalmat támogassa és közben nagy haszonhoz jusson. Az Amerikában terrorszervezetnek tartott Izrael-ellenes mozgalmat otthon sok síita egyfajta alternatív kormányzatnak látja, amely közszolgáltatásokat és segélyt is nyújt. Az Iránból támogatott Hezbollah több millió dollárt költött el Dél-Libanon újjáépítésére az Izraellel vívott 2006-os háború után.

Most azonban az ügy kikezdheti a helyi síiták előtti erkölcsi jó hírét. A Hezbollahal kapcsolatban álló Szalah Ezzedin több száz millió dollárnyi pénzt gyűjtött össze az adományozóktól - az összegek azonban soha nem jutottak el a címzetthez és Ezzedint sikkasztás gyanújával letartóztatták.

Az Egyesült Államokban többmilliárd dollárt elcsaló Bernard Madoff 150 év börtönt kapott, Ezzedin és üzlettársa viszont maximum 15 évre számíthat.

Maga a Hezbollah tagadja, hogy köze lenne a "Libanoni Madoffként" emlegetett üzletemberhez és eddig arra sem volt hajlandó, hogy nyomást gyakoroljon a befektetők kártalanítására. Egyikük például több százezer dollárnyi pénzt adott át a befektetőnek. Biztosítékként kapott, két hasonló értékű csekket. Amikor azonban megpróbálta beváltani, azokat nem fizették ki, mert a számlán nem volt fedezet. Egy másik kisbefektető elmondta: évi 40 százalék kamatot ígértek neki.

Sok síita eddig feltétel nélkül hitt a Hezbollah erkölcsi tartásában, és hogy a szervezetre még a korrupció árnyéka sem vetülhet, most azonban azt követelik, hogy a szervezet adja vissza a pénzüket.

A 47 éves Ezzedin a többi mellett könyvkiadó, de jótékonykodásáról is ismert. Illetékesek szerint az üzletembernek Kelet-Európai olaj- és fémipari cégekben volt komoly érdekeltsége, de az olajár összeomlásával veszteségei támadtak. Az ügyészek szerint ezt a pénzt akarta kipótolni azzal, hogy megkörnyékezte a libanoni kisbefektetőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×