eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Új influenza: a tehetősebb országok pénze nélkül milliók halhatnak meg

Az újinfluenza-járvány több millió áldozatot is követelhet, és számos szegény országot sodorhat az anarchia szélére, ha a gazdag államok nem adnak pénzt oltóanyagra és gyógyszerekre - hívja fel a figyelmet egy ENSZ-jelentés.

A brit Observer című vasárnapi lap által nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés baljós jövőképet fest az új típusú influenza terjedését illetően, ugyanis a világszervezet illetékesei azt állítják: a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók nem lesznek képesek megállítani a vírus terjedését. Milliók halhatnak meg, és a legszegényebb államok gazdaságai csődbe mehetnek, anarchiába sodorva a törékeny politikai rendszereket.

A jelentés szerint legalább 270 milliárd forintnak megfelelő dollárra lenne szükség a gazdagabb államoktól, hogy kezelni lehessen a járványt azokban a szegény országokban, ahol az egészségügyi rendszer már amúgy is túl van terhelve az AIDS, a tuberkulózis vagy a malária miatt. "Egyelőre még nyitva van az az ablak, amelyen keresztül segítséget lehet nyújtani ezeknek az országoknak, hogy felkészüljenek a H1N1-re, de ez az ablak gyorsan bezáródik" - olvasható a 47 oldalas jelentésben.

Az ENSZ illetékesei szerint több mint 70 országnak azonnal szüksége lenne a pénzre. A listán szerepel Kuba, Bolívia, Észak-Korea, Banglades, Kongó és Eritrea is. További összeget kell elkülöníteni a kampányokra, és arra, hogy fejlesszék a kommunikációt, felügyeljék a vírus terjedését, és fejlesszék a laboratóriumokat.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői azonban kétlik, hogy sikerül összegyűjteni akár csak a szükséges összeg felét is, mivel a jelen gazdasági helyzetben a gazdagabb országok nem szívesen adakoznak.

Az új típusú influenza vírusa már 180 országban van jelen, és a fejlődő országokban is felütötte a fejét. Az afrikai kontinensen több mint nyolcezer megbetegedést és 41 halálos áldozatot jelentettek. Az új influenzát júniusban nyilvánították világjárvánnyá, és bár ereje valamelyest csillapodott, szakértők szerint fel kell készülni egy második hullámra.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×