Új influenza: a tehetősebb országok pénze nélkül milliók halhatnak meg

Infostart
2009. szeptember 22. 21:00
Az újinfluenza-járvány több millió áldozatot is követelhet, és számos szegény országot sodorhat az anarchia szélére, ha a gazdag államok nem adnak pénzt oltóanyagra és gyógyszerekre - hívja fel a figyelmet egy ENSZ-jelentés.

A brit Observer című vasárnapi lap által nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés baljós jövőképet fest az új típusú influenza terjedését illetően, ugyanis a világszervezet illetékesei azt állítják: a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók nem lesznek képesek megállítani a vírus terjedését. Milliók halhatnak meg, és a legszegényebb államok gazdaságai csődbe mehetnek, anarchiába sodorva a törékeny politikai rendszereket.

A jelentés szerint legalább 270 milliárd forintnak megfelelő dollárra lenne szükség a gazdagabb államoktól, hogy kezelni lehessen a járványt azokban a szegény országokban, ahol az egészségügyi rendszer már amúgy is túl van terhelve az AIDS, a tuberkulózis vagy a malária miatt. "Egyelőre még nyitva van az az ablak, amelyen keresztül segítséget lehet nyújtani ezeknek az országoknak, hogy felkészüljenek a H1N1-re, de ez az ablak gyorsan bezáródik" - olvasható a 47 oldalas jelentésben.

Az ENSZ illetékesei szerint több mint 70 országnak azonnal szüksége lenne a pénzre. A listán szerepel Kuba, Bolívia, Észak-Korea, Banglades, Kongó és Eritrea is. További összeget kell elkülöníteni a kampányokra, és arra, hogy fejlesszék a kommunikációt, felügyeljék a vírus terjedését, és fejlesszék a laboratóriumokat.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői azonban kétlik, hogy sikerül összegyűjteni akár csak a szükséges összeg felét is, mivel a jelen gazdasági helyzetben a gazdagabb országok nem szívesen adakoznak.

Az új típusú influenza vírusa már 180 országban van jelen, és a fejlődő országokban is felütötte a fejét. Az afrikai kontinensen több mint nyolcezer megbetegedést és 41 halálos áldozatot jelentettek. Az új influenzát júniusban nyilvánították világjárvánnyá, és bár ereje valamelyest csillapodott, szakértők szerint fel kell készülni egy második hullámra.